Koszovóról beszélt a legtöbbet Budapesten Merkel

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár szerint Németország és az EU is profitálhat Magyarország tapasztalataiból Koszovó ügyében, de nem erősítette meg egy német lap információit, miszerint közvetítő szerepet szánna Magyarországnak a balkáni rendezésben. Merkel Budapesten Orbán Viktorral is találkozott, akivel egyetértettek abban, hogy káros a neoliberális gazdaságpolitika.
Vágólapra másolva!

Egyszerre kell kezelni Koszovó függetlenségének kérdését, valamint a szerb stabilitás és az európai perspektíva ügyét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén. "Nekünk abban van felelősségünk: ne engedjük meg, hogy a nemzetközi közösség megfeledkezzen arról, hogy Szerbiában is békének és nyugalomnak kell lennie" - jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre válaszolt, lehet-e Magyarországnak közvetítő szerepe a balkáni rendezésben. A Süddeutsche Zeitung című német napilap keddi számában vettette fel, hogy Merkel kancellár, a német külpolitika és az Európai Unió azt remélik: Magyarország jó szolgálatokat tehet a koszovói kérdés megoldásában. A cikkíró szerint Magyarországnak kulcsszerep jut a konfliktus rendezésében, mivel Budapest jó viszonyt ápol a belgrádi kormánnyal.

Angela Merkel azt mondta, nem gondolja, hogy egyes államokat közvetítő országként kellene kijelölni, de az EU és Németország is profitálhat Magyarország tapasztalataiból. A kancellár szerint Magyarország nemcsak a saját, hanem az EU és Németország tapasztalatait is figyelembe veszi szomszédságpolitikájában.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e határidőt szabni Koszovó jövőjének végleges rendezésére, illetve egy esetleges ENSZ-határozat hiányában a NATO vagy az Európai Unió rendelkezhet-e a tartomány jövőjéről, a kancellár azt mondta: a cél, hogy a jelenlegi tárgyalócsoport száznapos megbeszélése alatt megoldás szülessen. "Nem gondolkozom azon, mi lesz, ha ez nem vezet eredményre" - tette hozzá.

A két kormányfő egyetértett abban, hogy az Oroszországgal fennálló gazdasági kapcsolatokat és szerződéseket nem befolyásolják a politikai természetű viták. A budapesti megbeszélésen szó volt még a két országban zajló reformokról, a Magyarországra szállított német szemét ügyének mielőbbi rendezéséről, valamint a német-magyar munkaerő-piaci együttműködés fejlesztéséről.

Angela Merkel egynapos budapesti látogatásán találkozott Sólyom László államfővel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. A német kancellár és a Fidesz elnöke abban állapodott meg, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában. A találkozó után Orbán úgy fogalmazott, mindkét fél egy megújult szociális piacgazdaságban érdekelt, és szerintük a neoliberális gazdaságpolitika Európa számára csak károkat hozhat.