Angela Merkel német kancellár szerint Németország és az EU is profitálhat Magyarország tapasztalataiból Koszovó ügyében, de nem erősítette meg egy német lap információit, miszerint közvetítő szerepet szánna Magyarországnak a balkáni rendezésben. Merkel Budapesten Orbán Viktorral is találkozott, akivel egyetértettek abban, hogy káros a neoliberális gazdaságpolitika.

Egyszerre kell kezelni Koszovó függetlenségének kérdését, valamint a szerb stabilitás és az európai perspektíva ügyét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén. "Nekünk abban van felelősségünk: ne engedjük meg, hogy a nemzetközi közösség megfeledkezzen arról, hogy Szerbiában is békének és nyugalomnak kell lennie" - jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre válaszolt, lehet-e Magyarországnak közvetítő szerepe a balkáni rendezésben. A Süddeutsche Zeitung című német napilap keddi számában vettette fel, hogy Merkel kancellár, a német külpolitika és az Európai Unió azt remélik: Magyarország jó szolgálatokat tehet a koszovói kérdés megoldásában. A cikkíró szerint Magyarországnak kulcsszerep jut a konfliktus rendezésében, mivel Budapest jó viszonyt ápol a belgrádi kormánnyal.

Angela Merkel azt mondta, nem gondolja, hogy egyes államokat közvetítő országként kellene kijelölni, de az EU és Németország is profitálhat Magyarország tapasztalataiból. A kancellár szerint Magyarország nemcsak a saját, hanem az EU és Németország tapasztalatait is figyelembe veszi szomszédságpolitikájában.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e határidőt szabni Koszovó jövőjének végleges rendezésére, illetve egy esetleges ENSZ-határozat hiányában a NATO vagy az Európai Unió rendelkezhet-e a tartomány jövőjéről, a kancellár azt mondta: a cél, hogy a jelenlegi tárgyalócsoport száznapos megbeszélése alatt megoldás szülessen. "Nem gondolkozom azon, mi lesz, ha ez nem vezet eredményre" - tette hozzá.

A két kormányfő egyetértett abban, hogy az Oroszországgal fennálló gazdasági kapcsolatokat és szerződéseket nem befolyásolják a politikai természetű viták. A budapesti megbeszélésen szó volt még a két országban zajló reformokról, a Magyarországra szállított német szemét ügyének mielőbbi rendezéséről, valamint a német-magyar munkaerő-piaci együttműködés fejlesztéséről.

Angela Merkel egynapos budapesti látogatásán találkozott Sólyom László államfővel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. A német kancellár és a Fidesz elnöke abban állapodott meg, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában. A találkozó után Orbán úgy fogalmazott, mindkét fél egy megújult szociális piacgazdaságban érdekelt, és szerintük a neoliberális gazdaságpolitika Európa számára csak károkat hozhat.