Lenyomták a matadorokat a spanyol gyerekvédők

Vágólapra másolva!
Eltűnhetnek a délutáni bikaviadal-közvetítések a TVE spanyol közszolgálati tévéből. A fociközvetítésekhez hasonlóan bárokat megtöltő és családokat a tévé elé szögező bikaviadalok magas nézettséget és biztos bevételt jelentenek ugyan, azonban a TVE túlságosan erőszakosnak tartja a gyerekek számára. A döntés a politikusokat is megosztotta: a bírálók szerint ezzel a nemzeti kultúra kerül veszélybe.
Vágólapra másolva!

Megszünteti a bikaviadalok élő közvetítését a TVE spanyol közszolgálati televízió, mert a délutáni, kora esti adásokat gyerekek is nézik, és túlságosan veszélyesnek tartják személyiségfejlődésükre nézve - írja a The Guardian. A TVE továbbra is sugároz majd késő esti összefoglalókat.

A hagyományőrzők azonban felháborodva reagáltak, szerintük a tévé meghajolt a bikaviadal-ellenes szervezetek akarata előtt, akik be akarják szüntetni a nemzeti tradíciót. "A döntés azért is furcsa, mert a bikaviadal közvetítés biztos nézettséget jelent" - írtja kommentárjában az El Mundo. A TVE azonban azzal védekezik, hogy csupán betartja a tévétársaságokra vonatkozó önkéntes kódexet, amelyben vállalták, hogy nem mutatnak a gyerekek által frekventált időben olyan műsorokat, amelyek károsak lehetnek a fejlődésükre, és nyílt erőszakot ábrázolnak. Spanyolországban este 8 óra a vízválasztó, amely előtt még a 13 évesnél fiatalabbak számára is ajánlott programokat sugároznak.

Nem babra megy a játék, legalábbis ez tűnik ki a szópárbajból, amelyet a politikusok kezdtek a TVE döntése nyomán. "A bikaviadalok nem a legjobb módjai a gyerekek nevelésének" - mondta Joan Herrera, a kommunista vezetésű Egyesült Baloldal koalíció politikusa. "Egyértelmű, hogy a bikaviadal nézése nem okoz traumát a gyerekeknek" - válaszolt Juan Manuel Albendea, a konzervatív Néppárt politikusa. A bikaviadal-szervezők országos szövetsége pedig egyenesen azzal vádolta José Luís Rodriguez Zapatero kormányát, hogy "szégyentelen és igazságtalan támadást intézett a kultúra ellen".

A délutáni bikaviadal-közvetítés Spanyolországban 51 éves múltra tekint vissza; megtelnek a bárok, a családok sokszor együtt nézik a matadorok és a bikák küzdelmét. Politikailag feszült helyzetben Francisco Franco tábornok állítólag úgy időzíttette a bikaviadalokat, hogy egybeessenek a rezsimje elleni tüntetésekkel. Franco állítólag úgy okoskodott: kinek jutna eszébe tüntetni, amikor a szexszimbólumnak számító Manuel Benítez El Cordobés matadort nézheti a tévében.

Bikaviadalokat más csatornák azonban továbbra is közvetítenek, és a TVE is közölte, a bikafuttatásokat - például a pamplonait - továbbra is mutatják majd.