Gyorsan terjedő új vírusok támadnak

Vágólapra másolva!
Világszerte gyorsabban alakulnak ki és terjednek el fertőző betegségek, mint korábban valaha - figyelmeztet éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet szerint évi 2,1 milliárd légiutassal nagy az esélye annak, hogy az AIDS-hez, a SARS-hoz és az ebolához hasonló, emberek millióinak halálát okozható új betegség bukkan fel a következő években.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál több járvány üti fel a fejét - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei éves jelentésében. A dokumentum arra figyelmeztet, hogy az utóbbi 40 év során összesen 39 olyan fertőző betegség kórokozóját azonosították, amely egy generációval ezelőtt még ismeretlen volt. 2002 óta a WHO szakértői több mint 1100 járványt jegyeztek fel.

A jelentés emlékeztet, hogy manapság, amikor évente kétmilliárd utas utazik repülőgéppel, csak órák kérdése, hogy a világ egyik pontján kirobbant járvány azonnali veszélyként jelentkezzen valahol máshol is. A WHO figyelmeztetett arra is, hogy a fertőző betegségek ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket már komolyan veszélyezteti, illetve új betegségek megjelenését segíti elő a mikroorganizmusok evolúciója és az antibiotikumokkal szembeni ellenállás erősödése.

Mind gyakrabban fordul elő az is, hogy hasmenéses betegségek, kórházban szerzett fertőzések, malária, agyhártyagyulladás, légúti fertőzések vagy a szexuális úton terjedő betegségek nem gyógyíthatók a megszokott orvosságokkal a gyógyszerrezisztencia kialakulása miatt.

A WHO szerint bár a madárinfluenza emberre is veszélyes kórokozója, a H5N1 jelzésű vírus nem mutálódott, és nem alakult ki az emberről emberre terjedő válfaja, a következő, világméretű influenzajárványt valószínűleg a madárinfluenza-vírus egyik változata idézi elő, és akár 1,5 milliárd embert sújthat. A szervezet szerint a kérdés csak az, hogy mikor tör ki egy ilyen járvány.

Nem csak a járványok tartoznak azonban az új egészségügyi kockázatok közé, hanem a fertőzött élelmiszerek által előidézett betegségek, vegyi, biológiai vagy nukleáris balesetek, netán támadások, valamint a klímaváltozás. Az "egy biztonságosabb jövő" címet viselő jelentésben Margaret Chan, a WHO főigazgatója leszögezte, hogy tekintettel az egész bolygó sebezhetőségére, ezekkel a kockázatokkal szemben a biztonságot csak a világméretű szolidaritás révén lehet javítani.

Chan szerint ahhoz, hogy a világ optimális biztonságát szavatolni lehessen, szükség van az ismeretekhez, a technológiákhoz és különböző anyagokhoz, köztük a vírusokhoz és biológiai mintákhoz való szabad hozzáféréshez. Nemzetközi segítséget kell nyújtani a szegényebb országok egészségügyi dolgozóinak, hogy azonosítani tudják és fel tudják tartóztatni az olyan betegségeket, mint az Ebola- és a Marburg-vírus által előidézett vérzéses láz - figyelmeztetett a WHO.