Gotovinának Hágában kell kivárnia perének kezdetét

Vágólapra másolva!
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze csütörtökön úgy foglalt állást, hogy nem szabad helyt adni Ante Gotovina háborús bűntettekkel vádolt horvát extábornok azon kérelmének, hogy hazájában várhassa ki bűnperének kezdetét.
Vágólapra másolva!

Carla del Ponte csütörtökön azzal érvelt, hogy a horvát kormány nem garantálhat semmit, hiszen annak idején, míg az extábornok szökésben volt, nem tudta elérni Gotovina kézre kerítését, sőt egy horvát jelentés szerint a délszláv ország hadseregének összesen mintegy 100-200 egykori tagja segítette, és védte a végül spanyol területen, a Kanári-szigeteken elfogott körözött személyt.

A 2005 decemberében letartóztatott Gotovina a közelmúltban kérelmezte a bíróságtól, hogy hazájában házi őrizetben várhassa ki perének megindulását, mondván, a horvát kormány garantálja, hogy a per kezdetére visszaszállítják Hágába. Ügyvédje felvetette, hogy az őrizetes csuklójára erősíthető elektromos jeladó segítségével Horvátországban is folyamatosan nyomon lehetne követni az extábornok mozgását. Gotovina kérelmét egyelőre vizsgálja a taláros testület.

Gotovinát azzal vádolja a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék, hogy felelősség terheli az 1995-ben a horvátországi területek visszafoglalására indított Vihar hadműveletben megölt 150 horvátországi szerb haláláért és további legalább 150 ezer elűzéséért. Az extábornok - aki hazájában sokak szemében nemzeti hős - tagadja az ellene felhozott vádakat. Egyelőre nem lehet tudni, pere mikor kezdődik Hágában.