Kevesen bíznak Hillary Clinton győzelmében

2007.08.24. 0:46

Az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázó politikusok közül Hillary Clinton demokrata párti szenátor élvezi a legkisebb támogatást a szélesebb amerikai közvélemény körében. Legtöbben a volt New York-i polgármestert, Rudolph Giulianit látnák szívesen az Amerikai Egyesült Államok élén.

A volt first ladyre, aki a demokrata szavazótáboron belül folyamatosan, biztosan tartja előnyét riválisaival szemben, az amerikai népességnek csak 55 százaléka voksolna - ismertette legfrissebb felmérésének eredményét csütörtökön a Pew közvélemény-kutató intézet.

A republikánus aspiránsok táborát vezető Rudy Giulianit, New York egykori polgármesterét ezzel szemben a felnőtt lakosság 65 százaléka tudná elfogadni az Egyesült Államok következő elnökének.

A Pew felmérése szerint Clintonról a republikánus szavazóknak csak 19 százaléka nyilatkozik pozitívan, a függetlenek körében 53 százalékos a támogatottsága. Pártján belül viszont 88 százalékos a népszerűsége, 38 százaléknak nagyon kedvező a véleménye Bill Clinton volt elnök feleségéről. Ez alapján minden oka megvan arra, hogy a demokrata elnökjelöltség elnyerésével számoljon. Szorosan követi őt a demokrata aspiránsok között Barack Obama illinoisi szenátor, akiről a pártjával szimpatizálók körében 30 százalék vélekedik nagyon kedvezően, népszerűsége 83 százalékos.

Giulianiról a demokrata választópolgárok 47 százalékának van pozitív képe, és a függetlenek 64 százaléka támogatná. Clintonéval összevetve ezek az adatok arra utalnak, hogy kettejük párharcából inkább a republikánus politikus kerülne ki győztesen, és a verseny kimenetelében döntő szavuk lesz az ingadozó szavazóknak.

Noha a volt New York-i polgármester a párt szavazói közül 84 százalék támogatását tudja maga mögött, csak 21 százalék nyilatkozik róla nagyon kedvezően. Ebben a mutatóban megelőzi őt Fred Thompson színész, Tennessee állam volt szenátora, aki várhatóan hamarosan bejelenti szándékát, hogy indul az elnökválasztási küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK