Falvakat zárt el az áradás Romániában

Vágólapra másolva!
A vasárnapra virradóan leesett sok eső miatt megáradtak a folyók Romániában, az ország északi részén mintegy másfél ezer lakost elzárt a víz a külvilágtól, két ember életét vesztette, 130 falu áramszolgáltatás nélkül maradt.
Vágólapra másolva!

Románia 41 megyéjéből 6-ot érintett az áradás, és további 7 is veszélyben van. Az özönvízszerű esőzéseket - helyenként 40-50 liter csapadék hullott egy négyzetméter területre - orkánerejű széllökések kísérték. A heves viharokban a szél fákat és elektromos póznákat döntött ki, letépte a tetőt falusi házakról. Az áradásokban több jelentős híd megrongálódott, és a helyi utak jelentős szakaszokon víz alá kerültek.

Egy 15 éves fiút villámcsapás ölt meg a dél-romániai Visina falu közelében. Egy 19 éves fiatalember vízbe fulladt, amikor autójával az északkeleti Lucava folyóba esett. A Krassó megyei Kiskárolyfalva (Moldovita) és Vatra Moldovitei falvakban rekedt a vidék mintegy 1400 lakosa, mert a víz elárasztotta az utakat - közölte egy helyi közigazgatási tisztségviselő.

Az ország északkeleti részén található Damacusa és Argel falvakban az árvíz elzárt a külvilágtól 450 házat - közölte a belügyminisztérium. A környéken a vasúti közlekedés is akadozik. Az ország középső részének hat városa is megszenvedte a nagy mennyiségű esőt.

Brassó megyében egy folyó áttörte gátját, és tucatnyi autót sodort el. Felsőszombatfalván (Sambata de Sus) jelentős károkat okozott az áradás a Constantin Brancoveanu havasalföldi fejedelem által 1696 körül alapított ortodox kolostorban, valamint több tucatnyi turistát kellett vendégházakból kimenekíteni és szállodákban elhelyezni.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban folytatódik az erős széllel és viharral kísért esőzés. A rossz idő beköszöntét megelőző három napban viszont kánikulai, 40 fokot meghaladó hőség uralkodott az országban.