Közelebb kerültek az orosz riporter gyilkosához

2007.08.27. 11:42

Előrelépés történt a nyomozásban a tavaly meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politovszkaja ügyében. Tíz embert letartóztattak. A Putyin elnököt keményen kritizáló riporter halála után jogvédő szervezetek és az USA is követelte az azonnali és részletes kivizsgálást.

Tíz embert letartóztattak Oroszországban az oknyomozó újságírónő, Anna Politovszkaja meggyilkolása ügyében - adta hírül a BBC egy orosz hírügynökség nyomán. A főügyész Jurij Csajka jelentette be a letartóztatást. A főügyész elmondta azt is, hogy vádat fognak emelni a letartóztatottak ellen. Jurij Csajka szerint "komoly előrehaladást" értek el a gyilkossági nyomozásban.

Az orosz televízióban is bemutatták, amint Jurij Csajka közli a hírt Vlagyimir Putyin elnökkel. A gyanúsítottak kilétéről egyelőre nincs információ. A BBC moszkvai tudósítója, Rupert Wingfield Hayes szerint az a meg nem erősített híresztelés kering a városban, hogy a gyilkos egy csecsen bűnözői csoport tagja lehetett, sőt az orosz biztonsági szolgálattal is kapcsolatban állhatott. A kormány a kezdetektől fogva tagadja, hogy bármiféle köze lenne a gyilkossághoz.

Az újságírónőt, aki Putyin kemény kritikusa volt, 2006 októberében lőtték le Moszkvában. Holttestére lakóházának liftjében találtak rá, három golyóval a testében és eggyel a fejében. Anna Politovszkaja valószínűleg csecsenföldi oknyomozó riportjai miatt vált gyilkosság áldozatává.

Halála miatt több jogvédő szervezet is felháborodott hangú tiltakozó nyilatkozatot tett közzé, és még az Egyesült Államok is a gyilkosság körülményeinek azonnali és részletes kivizsgálását követelte.

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című független lap főszerkesztője elégedetten nyilatkozott a lapnak szemleíróként dolgozó Anna Politovszkaja megölése ügyében folytatott nyomozásról hétfőn az Interfaksz hírügynökségnek. Elmondta, hogy a gyanúsítottakat augusztus 15. és 23. között vették őrizetbe, és hogy közöttük szervezett bűnözői csoportokhoz tartozó személyek is vannak. Muratov szerint a nyomozás eredményei rendkívül meggyőzőek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK