Brutális konfliktus készülődik Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Civileket ölnek, iskolákat, kórházakat, és buddhista templomokat támadnak meg azok a szeparatista csoportok, amelyek Thaiföld déli tartományainak függetlenségéért küzdenek - áll a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet jelentésében. A 104 oldalas dokumentum, a 2004 januárja és 2007 júliusa közötti emberi jogsértésekről és erőszakcselekményekről számol be. A támadásokat a többségében maláj muszlimok lakta tartományokban követtek el a milicisták.
Vágólapra másolva!

Thaiföld déli tartományainak függetlenségéért harcoló szeparatisták civileket ölnek meg és követnek el ellenük erőszakcselekményeket; iskolákat, kórházakat és buddhista templomokat támadnak meg - áll a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet kedden közzétett jelentésében.

A dokumentum a 2004 januárja, és idén július között elkövetett erőszakcselekményekről és emberi jogsértésekről számol be szemtanúkkal, az áldozatok hozzátartozóival, kutatókkal, újságírókkal, ügyvédekkel, emberjogi aktivistákkal és kormány hivatalnokokkal készült interjúk alapján. A jelentés készítői militánsokat is megkérdeztek motivációikról, és a támadások indokairól.

"A lázadók viszonylag visszafogott tevékenységének évtizedei után Thaiföl déli régiója brutális, fegyveres konfliktus színhelyévé kezd válni" - mondta Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója. "A szeparatista militánsok szándékosan veszik célba a buddhista és muszlim civileket támadásaik során" - tette hozzá Adams.

A HRW szerint a falusi Patani Szabadságharcosok váltak a szeparatisták új generációjának gerincévé. A militánsok szerint a déli tartományok nem a buddhista thai lakosságé, hanem vallási konfliktuszóna, amelyet fel kell osztani a maláj muszlimok és a "hitetlenek" között. Harcukat így a muszlimok felszabadításának állítják be.

A Human Rights Watch szerint a szeparatisták több mint 3 ezer támadást hajtottak végre a vizsgált időszakban. Ez idő alatt közel félezer támadást intéztek különböző katonai egységek ellen, és ugyanennyi támadást indítottak rendőrök ellen is. A megölt 2463 ember 89 százaléka civil volt. A konfliktus során először buddhista szerzetesek is célponttá váltak - áll a HRW jelentésében.