Újabb olajos üzletember szökik Moszkvából

Vágólapra másolva!
Adócsalás miatt keresik az orosz hatóságok a 31. leggazdagabb oroszt. Mihail Gucerijev - 3 milliár dolláros vagyonával együtt - állítólag Londonba szökött. Az üzletember a múlt hónapig vezette az egyik magántulajdonban lévő orosz olajtársaságot, amelyet régóta zaklatott különböző szabálytalanságokra hivatkozva az orosz állam.
Vágólapra másolva!

További feszültséget szíthat Oroszország és Nagy-Britannia között, hogy szerdán újabb orosz milliárdos menekült el Moszkvából - feltehetően Londonba. Mihail Gucerijevet hazájában adócsalás miatt keresi a Kreml. A férfi a legnagyobb magántulajdonban lévő orosz olajcég, a Russznyeft elnöke volt. Kedden egy moszkvai bíróságon elfogatási parancsot adtak ki ellene. Az adóhatóság 800 millió dollárnyi, állítólag be nem fizetett adót keres rajta.

Gucerijev a múlt hónapban távozott társasága éléről, a Putyin kormányzat részéről történt példátlan megfélemlítésre hivatkozva. A 3 milliárd dollárnyi magánvagyonnal rendelkező üzletember azzal vádolta meg a Kremlt, hogy koholt adócsalási vádakkal, törvénytelenül akarja kigolyózni az üzleti életből, és hogy a hatóságok a törvényekkel visszaélve próbálják visszeszerezni az orosz és külföldi társaságok kezében lévő olaj- és gázvagyont. Gucerijev állítólag már eladta részesedését a Kremlhez közeli Oleg Deripaszka oligarchának, és ezér 3 milliárd dollárt kasszírozott.

A Rosznyeft-incidens gyanúsan hasonlít a Jukosz-ügyre, amelynek számos vezetője menekült külföldre, miután az adóhatóság utólag kivetett adókkal dollármilliárdokat követelt a cégtől. A Jukosz vezérét, Mihail Hodorkovszkijt 8 év börtönre ítélték csalásért és adócsalásért, jelenleg is ül. Gucerijev ráadásul korábban a csődbe ment Jukosz számos érdekeltségét felvásárolta. Az orosz lapok már arról írtnak, hogy a Russznyeft is a Jukosz sorsára jut: szétszabdalják, és orosz állami tulajdonban lévő társaságok - a Rosznyeft vagy a Gazprom - felvárásolják.

Szerdán a moszkvai Kommerszant adta hírül, hogy Gucerijev Londonba repült, és feltehetően magával vitte magánvagyonát is. Más találgatások szerint az azerbajdzsáni Bakuba menekült az üzletember. Londoni orosz körökben azt rebesgetik, Gucerijev a brit fővárosban kezd új életet. Ezeket az információkat sem a brit, sem az azeri hatóságok nem kívánták kommentálni. A The Guardian szerint ugyanakkor, ha a britekhez menekült Gucerijev, az csak feszültebbé teheti London és Moszkva viszonyát.

A brit fővárosban ugyanis Vlagymimir Putyuin elnök számos politikai ellenfele lelt menedékre: Borisz Berezovszkij oligarcha, aki politikai menedékjogot is kapott és Putyin egyik legkíméletlenebb kritikusai közé tartozik, Ahmed Zakajev csecsen lázadó vezér, Jelena Tregubova, a Kommerszant volt újságírója, és a Jukosz számos felső vezetője. Nem véletlen, hogy Putyin gyakran vádolja azzal Londont, hogy bűnözőket és terroristákat bujtat.

Gucerijevet utoljára fia temetésén látták, aki a múlt héten hunyt el. Állítólag összetörte magát Ferrarijával, jóllehet a moszkvai rendőrségnek és a kórházaknak nincs tudomásuk ilyen balesetről - írja a brit lap. Gucerijev az egyik legsikeresebb oroszországi muszlim üzletembernek számított, ő a 31. leggazdagabb orosz a Forbes magazin szerint.