Kegyelmet kapott egy texasi halálraítélt

Vágólapra másolva!
Nem sokkal tervezett kivégzése előtt kegyelmezett meg a texasi kormányzó csütörtökön egy fiatal halálraítéltnek, akiről mindig tudott volt, hogy nem ölt meg senkit.
Vágólapra másolva!

Alig hat óra volt hátra a kivégzés időpontjáig, amikor a republikánus párti Rick Perry kormányzó az általa kinevezett szövetségi állami kegyelmi bizottság javaslatára bejelentette, hogy életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatja Kenneth Foster halálos ítéletét. Ilyen eset nagyon ritkán fordul elő a déli államban. Az idei összes egyesült államokbeli kivégzés kétharmadát Texasban hajtották végre.

Kenneth Foster 1996 augusztusában három barátjával együtt ittas és kábítószeres állapotban rablóportyára indult egy bérelt autón. Mindannyian 19-20 év körüliek voltak akkor. Az autót Foster vezette. Egyik utasa, Mauriceo Brown a portya során az autóból meglátott egy nőt, és kiugrott, hogy kövesse. Rögtön szembe találta magát a nő barátjával, bizonyos Michael LaHooddal. Szóváltásba keveredett vele, majd fegyvert rántott, és agyonlőtte LaHoodot.

Brownt és Fostert halálra ítélték, utóbbit egy különleges texasi törvény alapján, amely a gyilkossághoz hasonló súlyúnak tekinti az olyan társtettességet, amely az ő esetében fennállt. Brownt már tavaly kivégezték.