A húsevőket tartják a klímaváltozás csúcsragadozóinak

Vágólapra másolva!
Lemondana ön a rántott húsról, hogy megmentse a Földet? Amerikai környezetvédők - ENSZ adatokra hivatkozva - azt mondják: a húsevés jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint az összes autó, kamion, repülő és hajó üvegházi gázkibocsátása együttvéve. Szerintük a vegetáriánusok az igazán etikus, környezettudatos polgárok, nem pedig az olyan húsevő képmutatók, mint a környezetvédővé vált Al Gore volt amerikai alelnök. De kik a világ legetikátlanabbjai a húsevők mellett?
Vágólapra másolva!

Húsevők, terepjáróval közlekedők, gyakran repülők, kádfürdőt vevők és vízcsapot folyatók, fűtve szellőztetők és spanyol importparadicsomot evők - a környezetvédők szerint ők azok, akik leginkább tehetnek a globális felmelegedésről, vagy legalábbis ők azok, akiket láthatólag a legkevésbé sem zavar a klímaváltozás. Az etikátlanok toplistáját évekig a nagyfogyasztású "városi terepjárókkal" közlekedők és a gyakran repülőgéppel utazók vezették.

Egy amerikai szervezet azonban most a húsevőket akarja pellengérre állítani: azt állítják - egyebek mellett egy ENSZ-tanulmányra hivatkozva - hogy a húsevőket kiszolgáló mezőgazdasági állattartás több üvegházi gázt bocsát ki, mint az összes közlekedési eszköz együttvéve. Szerintük, ha valaki környezetvédőnek tartja magát, először hagy fel a pörkölt-, és hamburgerevéssel, és csak azután pattan biciklire.

Tényleg le kell mondani a húsevésről a Föld megmentéséért, vagy ez is csak egy újabb utópia, mint azt a környezetvédőket bíráló Václav Klaus cseh elnök vélte. Kék, nem zöld bolygó című könyvében azt írta, hogy a "környezetvédők viszonya a természethez hasonló a marxisták gazdasági szabályokhoz való viszonyához: a világ fejlődésének globális megtervezésével akarják felváltani az emberiség és a világ spontán, szabad evolúcióját".

A környezettudatosság azonban egyre meghatározóbbá válik az iparilag fejlett országokban. Brit magazinok és újságok tanácsokat adnak olvasóiknak, hogy etikus-e új mosógépet venniük, mit csináljanak, ha a környezetbarát vécétisztító nem tisztítja a vécét, és hogy miként lehet a saját kertjüket - a természet és nyugalom eme brit szimbólumát - környezetbaráttá tenni. Az [origo] összeállításából megtudhatja, hogy kik a Föld - környezetvédelmi szempontból - legetikátlanabb lakói és mit tehet ön, hogy ne tartozzon közéjük.