Közel a teljes győzelemhez a görög tűzoltók

Vágólapra másolva!
Minden helyszínen csillapodott péntekre a görögországi Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén egy hete pusztító erdőtüzek hevessége. A Görögországba látogató uniós biztos, Danuta Hübner szerint Görögország összesen hatszázmillió eurós segélyre számíthat, a károk azonban akár a hárommilliárdot is elérhetik.
Vágólapra másolva!

A helyzet jól alakul, közvetlenül már egyetlen települést sem fenyegetnek a lángok - nyilatkozta pénteken a görög tűzoltóság illetékese. Az erőfeszítéseiket egy hete három súlyos, nagy kiterjedésű erdőtűz felszámolására összpontosító tűzoltók munkáját segíti, hogy alábbhagyott a szél erőssége.

A Peloponnészosz-félszigeten, a Spárta felett magasodó Párnon hegységben 75 tűzoltó három repülőgép és két helikopter segítségével küzd a lángokkal. Ettől északra négy repülőgéppel és két helikopterrel oltanak egy nagy kiterjedésű tüzet, amely szerdán és csütörtökön falvak tucatjait fenyegette. Az Athéntól északkeletre fekvő Évia szigetén 150 katona és 27 tűzoltó oltja a lángokat, amiben egy helikopter segíti őket.

A magyar tűzoltók ugyanezen a szigeten Szeta település környékén segítették a görög kollégáik munkáját. A rájuk bízott területen eloltották a tüzet, és pénteken indulnak vissza Magyarországra.

A Kréta sziget déli és északnyugati részén csütörtökön keletkezett két erdőtüzet sikerült megfékezni. Az egy hete pusztító görögországi erdőtüzek legalább hatvan ember halálát okozták, és mintegy 200 ezer hektárnyi erdő, olajliget és cserje vált a lángok martalékává. Továbbra is feszült a helyzet, mert az ország déli részében péntektől vasárnap délutánig negyven Celsius-fokos hőmérséklet várható, és helyenként még pénteken is kiújultak a tüzek.

A károk mértéke egyelőre nem ismert. A görög kormány csütörtökön közzétett - hangsúlyozottan nem végleges - becslése szerint 1,7 milliárd euróra rúghat, gazdasági szakértők szerint a végleges összeg a hárommilliárd eurót is elérheti.

Pénteken Görögországba látogatott és helikopterrel az érintett területek fölé repült Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős biztosa. Hübner becslése szerint Görögország kétszázmillió euró azonnali segélyre számíthat az EU-tól és további négyszázmillióra októberig a szolidaritási alapból. Pénteken este Athénba várják az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót is.