Állítólag milliókat fizetett Dél-Korea a tálib túszokért

Vágólapra másolva!
Egy magas rangú tálib vezető szerint 20 millió dollárt fizetett nekik Szöul, hogy szabadon engedjék dél-koreai túszaikat. Dél-Korea tagadja a váltságdíjat, de így is is sokan bírálják, mert szóba állt a szélsőségesekkel.
Vágólapra másolva!

Egy afganisztáni tálib vezető szerint a dél-koreai kormány 20 millió dollárt fizetett a csütörtökön szabadon engedett 19 túszért. Az iszlamista szervezet névtelenséget kérő magas rangú szóvivője, aki magát a 10 fős legfőbb tálib tanács tagjának nevezte, egy szombati interjúban beszélt arról, hogy a pénzt fegyverek vásárlására, kommunikációs hálózatuk fejlesztésére, és öngyilkos merényletekre használják fel.

Szöul többször is cáfolta az elmúlt napokban, hogy váltságdíjat fizetett volna a dél-koreai keresztény közösség Afganisztánban foglyul ejtett tagjainak kiszabadulásáért. Szombaton egyenesen a köztársasági elnöki hivatal szóvivője nyilatkozott, aki szerint a túszok kiszabadulásának feltétele a dél-koreai csapatok Afganisztánból való kivonása és a missziós munka leállítása volt.

A tálibokkal folytatott egyezkedés miatt sok kritika érte a dél-koreai kormányt. A bírálók szerint Szöul megsértette azt a nemzetközileg elfogadott normát, mely szerint terroristákkal nem tárgyalnak és ezzel egyfajta legitimitást adott az iszlamista szervezetnek. A volt foglyok pénteken este érkeztek meg Kabulból Dubajba, és a tervek szerint szombaton utaznak haza.