Már négyes erősségű a Felix hurrikán

2007.09.02. 8:31

Négyes fokozatú hurrikánná erősödött a Karib-tenger felett, a Holland Antilláktól északra tomboló Felix trópusi vihar - közölte vasárnap az amerikai hurrikán-előrejelző központ, előrebocsátva, hogy a ciklon a következő 36 órában várhatólag eléri a Safir-Simpson-skálán mért legmagasabb, ötös fokozatot. Mexikóban ezalatt a Henriette tombol, már hat halálos áldozatot követelt.

Négyes fokozatú hurrikánná erősödött a Karib-tenger keleti felén tomboló Felix trópusi vihar az amerikai hurrikánelőrejelző központ tájékoztatása szerint.

A hurrikán közép-európai idő szerint éjjel két órakor bő 400 kilométerre keletre volt a Venezuela északi partjainál fekvő holland külbirtoktól, Aruba szigetétől. A BBC szerint az óránként 220 kilométeres erősségű széllel süvítő hurrikán vasárnap halad majd el a sziget mellett.

A Felix gyümölcsöskerteket rongált meg és tönkretette egy koncert színhelyét, amikor szombaton elérte Grenadát - számolt be róla a BBC. Aruba és a Holland Antillákhoz tartozó Curacao-sziget mellett elhaladva várhatólag szerdán Belizénél éri el a közép-amerikai partokat. A Felix idén a hatodik, névvel illetett trópusi vihar a június 1-től november 30-ig tartó hurrikánszezonban.

A miami székhelyű hurrikán-előrejelző központ szerint a már most is komoly károk okozására alkalmas Félix a következő 36 órában várhatólag eléri a Safir-Simpson-skálán mért legmagasabb, ötös fokozatot. Honduras és Nicaragua felé közeledve.

Egy másik trópusi vihar, a Henriette Mexikóban ezalatt végzetes földcsuszamlásokat okozott. Acapulco városában hatan vesztették életüket. A hurrikánelőrejelző központ arra figyelmeztetett, hogy vasárnap a Henriette is hurrikánná erősödhet.

A két vihar két héttel követte a Dean hurrikánt, amely 18 ember halálat okozta, amikor végigsöpört a karibi térségen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK