Irán rákapcsolt az urándúsításra

Vágólapra másolva!
Irán nem veszi figyelembe az ENSZ tiltakozását az urándúsító programja miatt, újabb dúsításra alkalmas centrifugákat kezdett működtetni. Ezt Ahmadinedzsád elnök vasárnap jelentette be. Eközben az ENSZ ismét megtorló intézkedésket helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

Irán bejelentette, hogy már több mint 3000, urán dúsítására alkalmas, működő centrifugával rendelkezik - számolt be róla vasárnap a BBC. Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinedzsád közölte, hogy folytatják nukleáris programjukat az ENSZ tiltakozása ellenére is. A dúsított urán alkalmas nukleáris erőművek létesítésére, de fegyverek létrehozására is. A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják az ázsiai országot, hogy atomfegyvereket akar fejleszteni, de ezt Irán mindvégig tagadta. "Több mint 3000 működő centrifugánk van, és minden héten újabb sorozatot helyezünk üzembe. Azt hitték a világhatalmak, hogy Irán minden ENSZ-határozatra meghátrál. Ám az iráni nemzet minden határozatra új nukleáris sikerekkel válaszolt" - idézte az államfőt az iráni FARS hírügynökség.

Nyugati szakértők szerint háromezer centrifuga szakadatlan működtetésével egy éven belül egy atombombához elegendő dúsított urán állítható elő, feltéve, ha ez lenne Irán célja. Az amerikai kormány egy újabb, harmadik szankciócsomagot szeretne elérni Irán ellen. Az ENSZ eddig kettőt fogadott el, de most újabb szankciókat helyezett kilátásba, ha Irán nem állítja le a programot. Vasárnap délelőtt az iráni külügyi szóvivő azt mondta: amennyiben a Biztonsági Tanács újabb megtorló intézkedésről hoz határozatot Irán ellen, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel való kapcsolatok ügyében "többféle megoldást is figyelembe vesznek". A 3000 centrifuga működtetése az iráni nukleáris program középtávú céljai közé tartozott. Irán bejelentését független forrás még nem erősítette meg.