Hazatértek a magyar tűzoltók

2007.09.02. 0:08

Hazatértek szombaton késő este a görögországi tűzvészben helytállt magyar tűzoltók. A csapat tagjai hazaérkezésükkor arról beszéltek, kemény feladat volt résztvenni az erdőtüzek megfékezésében, de még ennél is többre lettek volna képesek.

Épségben hazatért görögországi küldetéséből a 18 budapesti tűzoltó és a velük tartó mentőorvos. A csapat szombaton este 10 óra után néhány perccel, rendőri felvezetéssel érkezett meg a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság udvarára. A csapatot szeretteik, Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, Demszky Gábor főpolgármester, és számos újságíró várta. A 18 fős - egészségesen, veszteség nélkül visszatérő - magyar különítmény tagjai pénzjutalmat vehettek át a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság budapesti központjában.

A csoport vezetője, Cziva Oszkár tűzoltó ezredes az MTI-nek elmondta: a nem várt nehéz terep különösen kemény feladat elé állította munkatársait, de mindenkire büszke, mert maradéktalanul helytálltak. "Sokkal többre is képesek lettünk volna, de csak ennyit kértek tőlünk görög kollégáink" - fogalmazott a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályának vezetője, aki hozzátette: volt olyan bevetésük is, amikor több mint 30 órát kellett egyfolytában dolgozniuk.

A sziklafalaknál és erdős részeknél tevékenykedő csapat legfiatalabb tagja, a 24 éves Tasi Gábor arról beszélt, hogy külföldi kollégákhoz képest "valóban világszínvonalú felszereléssel szolgáltak a magyar tűzoltók". Megjegyezte, érdekes volt tengervízzel oltani a lángokat, akárcsak az az éjszaka, amelyet a szabad ég alatt töltöttek. "Szakmailag remek tapasztalat volt" - tette hozzá.

A rátermettség és a nyelvtudás alapján kiválasztott 18 fővárosi tűzoltó és egy mentőorvos két járműfecskendővel és két - tartalék felszereléseket, gyógyszereket és élelmiszert szállító - autóval indult el hétfőn reggel Görögországba, ahol Évia szigetén teljesítettek szolgálatot.

Az elmúlt két hétben több mint félszáz ember esett áldozatául a görögországi erdőtüzeknek - köztük több tűzoltó is -, ötszáznál több lakóépület, üzlethelyiség, valamint több tízezer hektárnyi erdő égett le. A görög kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, miután a tüzek kiterjedtek a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére és más területekre is. Több európai ország is felajánlotta segítségét Görögországnak az erdőtüzek oltásához: speciális repülőgépeket és helikoptereket küldtek, illetve küldenek a dél-európai országba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK