Éjjel vonultak ki Bászrából a brit katonák

Vágólapra másolva!
Hétfő reggelre egy összehangolt manőverrel kivonták a brit csapatokat az iraki Bászra belvárosából, a brit hadsereg utolsó bázisáról. Gordon Brown brit miniszterelnök szerint a kivonulás nem vereség. Az angol lapok a kivonulást a brit csapatok teljes kivonása előtti utolsó lépésként értékelik.
Vágólapra másolva!

Előzetes bejelentés nélkül ötszázötven katonát vontak ki a britek az éjszaka az iraki Bászrából. A csapatok átadták az ellenőrzést az irakiaknak, de Gordon Brown miniszterelnök kijelentette: a folyamatos katonai jelenlét megszűnése után is felügyelet alatt tartják a területet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a brit katonák csak akkor avatkoznak be, ha az iraki hatóságok erre kérik őket - írja a BBC.

Az egységeket a nagyváros egykori elnöki palotájából vezényelték át a városon kívüli helyi repülőtérre, ahol már eddig is ötezer brit katona állomásozott. Ezzel - a 2003-as invázió óta először - immár egyetlen iraki település belterületén sem tartózkodnak folyamatosan brit katonák.

Egy Downing Street-i szóvivő szerint a bászrai kivonulás része annak a folyamatnak, amelyben a feladatokat az iraki biztonsági erőknek adják át a brit csapatok. Gordon Brown azt nyilatkozta a BBC-nek: az Irakban állomásozó brit katonák száma majdnem ugyanannyi marad, mint eddig, és ha szükséges, "visszatérnek" korábbi pozícióikba.

A BBc elemzője szerint a csapatok kivonása szimbolikus aktus volt, amely a britek fizikai jelenlétének végét jelzi az iraki városokban. Az elmúlt egy évben a brit katonai erők három dél-iraki tartományban is átadták az irakiaknak az ellenőrzést - utolsónak Bászra belvárosa maradt.

Alkut gyanítanak a kivonulás mögött

A The Times szerint "folyamatosan tartják magukat azok az értesülések", hogy a brit parancsnokság alkut kötött Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezetővel a volt elnöki palotában állomásozó brit egység biztonságos távozása érdekében. A britek állítólag ennek fejében mintegy hatvan őrizetest adtak át az irakiaknak az elmúlt napokban.

Muktada asz-Szadr a minap bejelentette, hogy milíciája, a Mahdi Hadserege hathónapos tűzszünetet hirdet. A Bászra belvárosából kivonuló briteket nem is érte egyetlen támadás sem, jóllehet az eddig főhadiszállásként szolgáló palota az elmúlt négy évben folyamatos akna- és kézifegyver-támadások célpontja volt.

A lap szerint brit katonai források reménykednek, hogy az átcsoportosítás után csökken az erőszakcselekmények száma a déli nagyvárosban, mivel a fegyveres támadások 90 százaléka eddig a város belterületén járőröző brit egységeket érte.