Robert Fico miniszterelnök beidézését kérte Malina Hedvig és ügyvédje, szerintük Fico többet tud annál, mint ami a nyomozati aktákból megtudható. Pénteken a legfőbb ügyész jelentette be, hogy bekérette a magyar lány állítólagos megveréséről szóló iratokat.

Malina Hedvig, az ügyvédje közvetítésével, arra kérte hétfőn az ügyét vizsgáló nyomozótisztet, hogy idézze be és tanúként hallgassa ki Robert Fico miniszterelnököt, aki a médiában olyan nyilatkozatokat tett, amelyek azt sugallják, hogy Hedvig ügyéről Fico "többet tud annál, mint ami a nyomozati aktákból megtudható."

A szlovák kormányfő a múlt héten azt állította, hogy a Malina Hedvig-ügy eredeti célja kormányának megbuktatására irányult. Hedvig ügyvédje szerint e súlyos állítás eredetét "büntetőjogi eszközökkel szükséges kideríteni".

Roman Kvasnica, Hedvig ügyvédje hétfőn a TASR szlovák hírügynökségnek megerősítette: Fico tanúkihallgatását igenis komolyan gondolja, mert a kormányfő kijelentése arra enged következtetni, hogy Fico többet tud, mint amennyi a nyomozati iratokból tudható. Robert Fico szóvivője, Silvia Glendoová közölte: a kormányfő ez ügyben nem kíván megszólalni.

Ficót és belügyminiszterét, valamint a rendőrfőkapitányt korábban már egy volt magas rangú rendőrtiszt, Jozef Sátek is feljelentette, mondván, fennáll a gyanú, hogy a Hedvig-ügy aktáiba jogtalanul betekintő politikusok visszaéltek a hivatali hatalmukkal.

Malina Hedviget - állítása szerint - tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A rendőrség álláspontja szerint a támadás nem történt meg, az egészet csupán Malina Hedvig találta ki, ezért a hatóságokat megtévesztő és esküvel megerősített bejelentése miatt öt év szabadságvesztéssel kell szembenéznie.

A rendőrség eljárásának jogszerűségét azóta számos oknyomozó riport kérdőjelezte meg és erősítette meg a lány igazmondását, de a hatóságok hajthatatlanok. Hedvig ügyvédje legutóbb június 14-én tett panaszt a lány polgári és emberi jogainak megsértése miatt. A törvény szerint a panaszra két hónapon belül, augusztus 14-ig kellett volna válaszolni, de ez nem történt meg: a járási ügyész indoklás nélkül szeptember 10-ig elhalasztotta a döntést. Roman Kvasnica ügyvéd időközben elfogultság ügyében is panaszt emelt, amelynek alapján lehetővé kellett volna tenni, hogy az ügyvéd betekinthessen a hamis tanúzás ügyében folyó jegyzőkönyvbe, de ezt sem tették lehetővé.