Románia elfogadja Koszovó függetlenségét

Vágólapra másolva!
Románia a koszovói kérdésben változatlanul támogatja a független és szuverén szerb állam területi épségét, de ha az Európai Unió és a nemzetközi közösség ettől eltérő döntést hoz, azt Bukarest elfogadja - mondta hétfőn Bukarestben Traian Basescu román államfő.
Vágólapra másolva!

Bukarest megmarad eddigi, 2004 óta mindenki által jól ismert álláspontján, ám nem lesz hajthatatlan ez ügyben. Továbbra is úgy látja, Szerbia független, szuverén állam, területi épségének nem szabad csorbulnia. Ha azonban az EU, a nemzetközi közösség másfajta döntést hoz, Románia a döntéshozók partnereként, nem pedig ellenségesen fog e döntéshez viszonyulni - fejtette ki Basescu a román nagykövetek éves értekezletén.

Az elnök szerinte egy koszovói állam létrehozásának nincs semmiféle jogi alapja, pusztán az albánok erkölcsi jogát hozzák fel indokként. Basescu azonban úgy véli: a nemzetközi jogrendszeren belül nem létezik erkölcsi jog, a határok sérthetetlenségét szavatolni kell. Senki sem hághatja át könnyedén a nemzetközi jogi normákat - fűzte hozzá.

Az államfő szerint Románia tiszta lelkiismerettel vállalhatja álláspontját partnerei előtt.