Vágólapra másolva!
Nicaragua északi része felett átvonulva hármas fokozatúra gyengült a Felix hurrikán, amely két ember halálát okozat Puerto Cabezas városban. A Saffir-Simpson ötös fokozatú trópusi ciklon260 kilométer/óra sebességű érte el Nicaragua északkeleti partvidékét.
Vágólapra másolva!

A hurrikán Sandy Bay és Puerto Cabezas települések között csapott le a Moszkitó-partra. A regionális kormányzat egyik tisztségviselője arról számolt be, hogy Puerto Cabezas kikötővárosban két halottja van az ítéletidőnek. A forgószél lakóházak tetejét tépte le, villanypóznákat csavart ki és súlyosan megrongálta az egyik templomot is a településen.

A hurrikán most 195 kilométer/órás sebességgel dühöng a Karib-tenger partja felett, ezért jelentős áradásokat, sárlavinákat idézhet elő Hondurasban és Nicaragua északkeleti vidékein.

A Felix hurrikán most várhatóan Honduras északi részére és Guatemalára csap le, szerdán pedig Belize-t és a mexikói Yucatán-félszigetet fenyegeti.

Felix már a második ötös fokozatú trópusi ciklon, amely egy hurrikánszezonban - nem egészen egy hónap alatt - sújtotta a közép-amerikai térséget. Hasonló jelenségre 1886 óta nem volt példa az Egyesült Államok óceáni és légköri jelenségekkel foglalkozó hivatala szerint.

Nicaraguában és Hondurasban attól tartottak, hogy a Felix hasonló pusztítást okozhat, mint 1998-ban a Mitch hurrikán, amely csaknem 11 ezer ember életét oltotta ki, és az eltűntek száma meghaladta a 8000-et.

Eközben Mexikó csendes-óceáni partjai közelében a Henriette trópusi vihar is hurrikánná erősödött és 120 kilométeres sebességű széllökésekkel a Kaliforniai-félsziget csücske felé tart.