Tart a diplomáciai csata Koszovóról

Vágólapra másolva!
Koszovó ügyében tovább tart az elkeseredett diplomáciai csata - igazolták kedden a dél-szerbiai tartomány ügyében érintettek nyilatkozatai, amelyek egy csöppet sem tették világosabbá a képet. A tárgyaló felek ragaszkodnak saját elképzelésükhöz a volt jugoszláv autonóm tartomány sorsát iletően.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Ischinger, az EU Koszovó kérdésében tárgyaló megbízottja Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel találkozva - a kormányfői hivatal szerint - közölte, hogy a szerbek és albánok közötti összekötő csoport által kijelölt trojka olyan kompromisszumos döntést szeretne, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa el tud fogadni. Ischinger mellett az amerikai Frank Wisner és az orosz Alekszandr Bocan-Harcsenko tagja a trojkának-

A korábban Boris Tadic államfővel és Slobodan Samardzic koszovói ügyekkel megbízott miniszterrel is tárgyaló Ischinger azonban nem állt a sajtó elé, személyesen nem nyilatkozott. Egy belgrádi látogatása előtt adott nyilatkozatában kijelentette, hogy december 10. után - addigra kell elkészülnie az összekötő csoport ENSZ-főtitkárnak szóló jelentésének - meg kell születnie a Koszovóra vonatkozó döntésnek.

Ugyanerről az ugyancsak döntési pozícióban lévő Oroszország képviselője azt mondta, hogy a jelentés csupán köztes állomás, nem jelenti a tárgyalások végét. Bocan-Harcsenko a belgrádi rádiónak adott keddi nyilatkozatában azt is kijelentette, hogy szerinte az albánok nem szánják rá magukat Koszovó függetlenségének év vége előtti egyoldalú kikiáltására.

A pristinai politikusok eközben befejezett tényként beszélnek a tartomány függetlenségéről, amelynek lehetősége feszültséget kelt a szerbiai kormánykoalíció tagjai között.

Vojislav Kostunica kormányfő pártja meghirdette, hogy Szerbia számára ma nincs fontosabb kérdés, mint Koszovó státusa, amely teljes nemzeti egységet, összefogást igényel.