Kivonják a forgalomból az ólmos Barbie-kutyákat

Vágólapra másolva!
Több mint 800 ezer játékkészletet kénytelen visszahívni a Mattel, mert a Kínában gyártott termékek festésében túl sok az ólom. Ez már a harmadik nagy visszahívási akció a cégnél. Az érintett termékeket Magyarországon is leveszik a polcokról.
Vágólapra másolva!

Világszerte több mint 800 ezer játékkészletet hív vissza az amerikai Mattel Inc. játékgyár, mert megengedhetetlen mennyiségű ólmot tartalmazott az a festék, amivel színezték azokat. A cikkeket Kínában gyártották. A visszahívott termékek között játékvonatok és Barbie-kiegészítők is vannak.

Az Egyesült Államokban 522 ezer, másutt 322 ezer terméket érint az akció, köztük háromféle Fisher-Price modellt és nyolcféle Barbie-kiegészítő készletet. Közvetlenül Barbie-babák nincsenek a visszahívott termékek között.

A Mattel már augusztusban is visszahívott Kínában gyártott termékeket. A játékok minőségével az amerikai képviselőház kereskedelmi és fogyasztóvédelmi albizottsága is foglalkozik szeptember 19-én.

A társaság megint bocsánatot kért a fogyasztóktól, de közölték, az újabb akcióra azt követően került sor, hogy megszigorították az ellenőrzéseket. A múlt hónapban 18 millió kínai gyártású játékot hívott vissza a cég, ugyancsak ólmos festék miatt. Egy másik gyártó, a Toys R Us a múlt héten 27 ezer festő- és zsírkrétakészletet híviott vissza szintén ólomtartalom miatt - írja a BBC.

Itthon is leveszik a polcról

A magyarországi játékboltok polcairól is azonnal leveszik azokat a játékokat, amelyeket veszélyességük miatt visszahívott az amerikai Mattel játékgyártó cég. Tóth Tibor, a Mattel Toys Hungary vezetője az anyagcég bejelentését közölte, a kifogásolt játékokat szerdán levetetik a játékboltok polcairól Magyarországon is. Itthon Fisher-Price modellt nem forgalmaztak, a kifogásolt 5 féle Barbie bútor készletből azonban pár száz már a fogyasztókhoz kerülhetett. Tóth Tibor szerint a kifogásolt bútorkészletek 20-25 darabjából 1-2 egységgel van részben probléma, így a vevők kártalanításáról még egyeztetnek a fogyasztóvédőkkel.