Órákra eltűnt öt amerikai atomtöltet

Vágólapra másolva!
Leszerelés előtt álló robotrepülőgépeket szállított egy amerikai bombázó az Egyesült Államok felett, de tévedésből a gépeken rajt maradt öt atomtöltet is. Szakértők szerint akkor sem robbantak volna fel, ha a bombázó lezuhan, de a Pentagon vizsgálja, hogyan utaztathattak véletlenül át ilyen veszélyes fegyvereket az ország felett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg egy B-52-es bombázóval tévedésből átutaztatott öt atomtöltetet az Egyesült Államok területe felett. Több mint három órán át senki nem tudta, hova tűntek a veszélyes fegyverek, a hadsereg illetékesei csak akkor szereztek erről tudomást, amikor az észak-dakotai Minot légibázisról felszállt B-52-es földet ért a déli Louisianában, a Barksdale támaszponton - számolt be a példa nélküli esetről a CNN szerdán, a Military Times katonai újság közlésére hivatkozva. A CNN által megkérdezett szakértők kizárták annak a lehetőségét, hogy a töltetek a levegőben esetleg felrobbanhattak volna, de hangsúlyozták, hogy az atomtöltetek kezelésére vonatkozó előírásokat súlyosan megsértették.

Az esetről a Pentagon három, névtelenséget kérő tisztviselője számolt be. A bombázó augusztus 30-án szállt fel a kanadai határ mentén fekvő Észak-Dakotából, fedélzetén leszerelés előtt álló robotrepülőgépekkel. A szállítmány berakodásakor azonban véletlenül a gépre került öt nukleáris töltet, amelyeket a B-52-es szárnya alatt felejtettek. A bombázó átrepült az ország felett, majd három és fél órás út után a Mexikói-öböl mentén elterülő Louisiana államban landolt. Az észak-dakotai bázison azonnal számba vették az atomfegyvereket, de a maradék állományt rendben találták.

"A fegyverek mindvégig a felügyeletünk alatt voltak, az amerikai nép nem volt veszélyben" - szögezte le Ed Thomas, a légierő szóvivője, pedig a hibáról senki nem tudott egészen a gép leszállásáig. A Pentagon volt nukleáris szakértője, Steve Fetter szerint az atomtöltetek nem robbantak volna fel akkor sem, ha a B-52-es esetleg lezuhant volna útközben Barksdale felé. A becsapódás nyomán működésbe léphetett volna a töltetekhez csatolt robbanóanyag és esetleg plutónium-szivárgás keletkezhetett volna, de atomrobbanás nem következhetett volna be a tölteteket óvó biztonsági rendszer miatt - magyarázta. A Pentagon azonnal vizsgálatot indított az ügyben.