Oszama bin Laden visszatért

Vágólapra másolva!
Három év után visszatért Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére. A BBC és a CNN szerint az amerikai kormány megszerezte annak a videofelvételnek a másolatát, amin bin Laden az amerikaiaknak üzen a 2001. szeptember 11.-i öngyilkos támadások hatodik évfordulóján. Bin Laden állítólag nem fenyegeti az amerikaiakat, de felszólítja őket, térjenek meg az iszlámra. A felvétel állítólag a közelmúltban készült, ami hosszú idő óta az első bizonyíték lenne arra, hogy bin Laden él.
Vágólapra másolva!

Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő elismerte a Reuters hírügynökségnek, hogy már az amerikai kormány birtokában van az Oszama bin Laden állítólagos új videoüzenetét tartalmazó kazetta másolata - írja a BBC. A titkosszolgálat még nem erősítette meg a felvétel eredetiségét, de információik szerint valamikor a nyár folyamán készülhetett a videó.

A CNN amerikai hírtelevízió és a brit BBC is egy névtelenséget kérő washingtoni kormánytisztviselőt idézett, aki szerint az al-Kaida terrorszervezet vezérének új videoüzenete sem nyílt fenyegetést, sem támadásra való felhívást nem tartalmaz.

Bin Laden a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulója alkalmából intézte üzenetét az amerikai néphez, amelyben arra figyelmeztet, hogy az ország katonai és gazdasági hatalma ellenére sérülékeny. Igazságtalannak nevezte az amerikai nemzetet. Annak dacára, hogy "a szemet szemért, fogat fogért" hangnemben beszélt, és egyik alapvető üzenete az volt, hogy "a gyilkost meggyilkolják", nem fenyegette meg nyíltan Amerikát.

Az ABC News - amely megszerezte a felvétel szövegét - arról számolt be: bin Laden azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy csatlakozzanak az iszlámhoz, ha azt akarják, hogy az iraki háború befejeződjön.

Michael Hayden, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője arra következtetett az üzenetből, hogy az al-Kida visszanyerte erejét és a gazdaságot megingató, rengeteg áldozattal járó csapást akar mérni az Egyesült Államokra.

Arab hírforrások csütörtökön közölték: hamarosan újabb videofelvételen jelentkezik az al-Kaida nemzetközi csoport vezetője.

"Az Egyesült Államok meghatározott procedúrával vizsgál meg minden olyan kazettát, ami a birtokába jut" - fogalmazott Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a CNN- amerikai hírtelevíziónak a videóval kapcsolatban. Az USA nem csak az eredetiséget és a felvétel idejét ellenőrzi, de azt is, hogy nincs-e rejtett üzenete - tette hozzá.

Az amerikai hatóságok azt közölték, hogy nincs hiteles információjuk közelgő fenyegetésről. "Nem gondolom, hogy a kazettának köze lenne bármilyen évfordulóhoz" - fogalmazott Chertoff, hozzátéve, hogy nem is volt semmilyen különleges riasztás. Tom Casey, a belbiztonsági minisztérium szóvivője pedig közölte: akármit mond vagy tesz bin Laden, nem változtatja meg az USA és pertnarei eltökéltségét abban, hogy szembeszálljanak a szélsőségesekkel. Az al-Kaida egyébként korábban is ígért hasonló üzeneteket, azokat a beharangozókat azonban nem követte videofelvétel.

A CNN hírtelevízió szakértője szerint az al-Kaida-főnök videója nyilvánvalóan propagandacélt szolgál: bin Laden igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy személye és szervezete fontos szerepet játszik a nemzetközi politikában. A szakértő szerint a videoüzenet arra való, hogy manipulálja és a média segítségével terrorizálja az amerikaiakat.

Bin Ladenről 2004 októberében jelent meg legutóbb videó, ekkor újabb támadásokkal fenyegette az Egyesült Államokat az amerikai elnökválasztás estéjén. Az al-Kaida-vezetőtől származó legfrissebb hangfelvétel 2006 januárjából való, így a BBC tudósítója szerint egy új videofelvételnek fontos szerepe lenne abban is, hogy eloszlassa a bin Laden esetleges haláláról szóló pletykákat.