Az újabb atomos tárgyalások se hatják meg Iránt

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb tanácskozást kezd az iráni atomprogramról, Teherán azonban már előre jelezte, akkor sem hagy fel az urándúsítással, ha újabb szankciókat szabnak ki vele szemben.
Vágólapra másolva!

Irán nem függeszti fel urándúsítási tevékenységét, még abban az esetben sem, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntetőintézkedéseket hoz ellene - jelentette ki vasárnap a teheráni állami televíziónak adott nyilatkozatában Ali Laridzsáni, az ázsiai ország atomügyekben illetékes főtárgyalója.

Laridzsáni az interjút annak az előestéjén adta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa hétfőn Bécsben ötnapos tanácskozás kezd az iráni nukleáris programról. A BT eddig kétszer büntette szankciókkal Iránt, mert Teherán nem tett eleget a testület felhívásainak.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei attól tartanak, hogy Irán atomfegyvert akar kifejleszteni nukleáris programja révén. Teherán azonban tagadja ezt, és állítja, hogy a program kizárólag békés energiatermelési célokat szolgál.