Az ökobörtön megszelídíti a nehézfiúkat

Vágólapra másolva!
Környezetvédőket nevelnek az elítéltekből egy norvég börtönben. A rabok napkollektorokat szereltek fel az épületre, biozöldséget termesztenek és állatokat nevelnek, miközben összesen négy fegyvertelen őr vigyáz rájuk. A börtönben igazi nehézfiúkat őriznek: gyilkosokat, erőszaktevőket, csalókat és kábítószercsempészeket.
Vágólapra másolva!

Mialatt büntetésüket töltik, a Föld megmentéséért dolgoznak az elítéltek egy norvég börtönben. A Bastoey börtönben - amely egy félreeső, festői szigeten fekszik - igazi bűnözőket őriznek: kábítószercsempészeket, sikkasztókat, gyilkosokat, erőszaktevőket - írja a BBC.

A rabok ökobörtönt építettek ki: napkollektorból nyerik az energia jelentős részét, újrahasznosítják a szemetet, biozöldségeket termelnek és állatokat tartanak. A börtön melletti legelőn őrzik a saját birkanyájukat és teheneiket, de csiréket is nevelnek. Az állatok húsát maguk eszik meg, szigorúan tilos viszont a foglyoknak levágni őket. Lovakat is tartanak Bastoey-ben: teherautó helyett lovaskocsival szállítják a terményt.

Az elítéltek legnagyobb része a fokozottan őrzött norvég börtönökből kerül a szigetre, hogy büntetése végét ott töltse le. A környezettudatos életmódra nevelés a rehabilitáció része, és a börtön egyik vezetője, Trina Smith szerint nagyon hatásos. Az innen kikerülő rabok között kevesen vannak visszaesők - mondta a BBC-nek Smith. Az sem mellékes, hogy az ökobörtön sokkal olcsóbb, mint egy átlagos, jól őrzött fegyház: alacsonyabbak az energiaköltségek és kevesebbe kerül a rabok ellátása.

"Azok, akiket hosszú időre bebörtönöztek, általában félnek visszatérni a társadalomba" - fogalmazott Smith. "Ezen a szigeten a környezet nyugtató hatású" - tette hozzá. Az elítélteknek rengeteg dolga is akad Bastoey-ben - amellett, hogy a háziállatokról gondoskodnak, a konyhán dolgoznak vagy a börtön épületeit tartják karban. A börtönigazgató, Oeyvind Alnaes szerint a börtönben "kihívásokkal kell szembenéznie az elítélteknek, kötelességeik vannak, ami felelősségtudatot kíván meg, és ez megváltoztathatja őket".

Az átlagosnál jóvel kevesebb börtönőrre van szükség - állítják a börtön irányítói. Trina Smith szerint esténként négy, fegyvertelen börtönőr is elég, hogy a rendre vigyázzon. Sikeres szökést öt éve senki nem jatott végre, hiszen a szigetről nehéz kijutni. A szabályszegőket visszaküldhetik szigorúbban őrzött börtönökbe, ezt viszont kevesen akarják: Smith szerint vannak, akik nem is akarnak elmenni, miután letelt a büntetésük. "Nem egyszer fordul elő, hogy maradni akarnak azok az elítéltek, akiket odakint nem vár senki, és nincsenek terveik sem" - fogalmazott.