Megvádolhatják az eltűnt brit kislány anyját

Vágólapra másolva!
Vádat emelhetnek a Portugáliában tavasszal eltűnt brit kislány, Madeleine édesanyja ellen, mert a hatóságok szerint véletlenül ő ölte meg gyermekét - állítják brit lapok, amelyek forrásaikra hivatkozva több bizonyítékról is beszámoltak. Például arról, hogy a gyermek vérét, illetve ebből a DNS-ét állítólag sikerült azonosítani abból a mintából, amelyet a szülők bérautójában találtak. Az autót a kislány eltűnése után használták, a hatóság szerint ezzel tüntethették el a holttestet.
Vágólapra másolva!

Az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján "véletlen emberöléssel" gyanúsítják a Portugáliában tavasszal eltűnt brit kislány, Madeleine édesanyját, ezért brit sajtóértesülések szerint vádemelési javaslattal adja át a portugál rendőrség az ügyészségnek a McCann-ügy aktáit. Az Angliában élő skót orvos házaspár, Kate és Gerry McCann négyéves gyermeke, Madeleine május 3-án tűnt el a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta üdülőközpontjának egyik szállodájából, miközben a szülők egy közeli étteremben, baráti társasággal vacsoráztak.

A gyermek felkutatására azonnal szinte példátlan nemzetközi kampány bontakozott ki, ám az utóbbi egy hétben a portugál nyomozók figyelme egyre inkább a szülők felé fordult. A múlt hét végén mindkettőjüket hivatalosan gyanúsítottá nyilvánították, és bár hazautazhattak, a keddi brit sajtóban - kiszivárogtatásokra alapozva - az jelent meg, hogy gyakorlatilag kész a rendőrségi vádemelési javaslat.

A Daily Mirror úgy tudja: a rendőrség következtetése szerint Madeleine halálát az anya okozta véletlenül a kérdéses éjszakán, és ezután a szülők eltüntették a holttestet. Már korábban is felmerült az a gyanú, hogy Kate McCann, aki körzeti orvosként dolgozik, fájdalomcsillapítót, esetleg altatót adhatott be a kislánynak, aki a véletlen túladagolás miatt meghalt, bár ezt a házaspár határozottan tagadja. Londoni értesülések szerint a portugál rendőrség még vádalkut is felajánlott Kate McCann-nek: ha beismeri a véletlen emberölést, egy év börtönnel megúszhatja. A családhoz közel állók mindezt "abszurdnak" minősítették.

A gyanúsítás központi eleme két vérminta: az egyiket a szállodai szobában, a padlón és ablakpárkányon találták, a másikat abban az autóban, amelyet a szülők a gyermek eltűnése után 25 nappal béreltek. A rendőrség feltevése az, hogy az addig rejtegetett holttestet a házaspár ebben a kocsiban vitte el valahová, ahol eltemették. Szakértők korábban lehetetlennek nevezték, hogy ennyi idő után a gyermekből friss vér kerülhetett a kocsi padlószőnyegére, de a Mirror által idézett források szerint a Renault-ban talált vér- és testnedvminták állaga eltért a szállodában kimutatottakétól, megfelelően az időközben bekövetkezett alvadási folyamatnak.

A The Sun és a The Daily Telegraph egybehangzó értesülései szerint ráadásul a DNS-vizsgálatokat végző birminghami igazságügyi laboratórium "100 százalékos azonosságot" talált a kocsiból származó nyomok és Madeleine DNS-e között. A The Sun forrásai szerint a portugál rendőrség folyamatosan lehallgatta a házaspár telefonbeszélgetéseit, valamint e-mail-forgalmát is figyelte, és a hangfelvételek és az elektronikus levelek között lehetett valami, ami a gyermekrablásról a szülőkre terelte a gyanút.

A brit sajtó szerint a portugál rendőrség arról teljesen meg van győződve, hogy a kislány nem él, és most már csak a holttestét keresik. A Daily Mirror úgy tudja: a rendőrök engedélyt kértek egy gyalogút felásásához; az utat, amely az üdülőtelep közelében húzódik, nem sokkal a kislány eltűnése után látták el kőborítással.