Vádat emeltek az izraeli újnácik ellen

Vágólapra másolva!
Összeesküvéssel, rasszista anyagok terjesztésével vádolják azokat az újnáci fiatalokat, akiket két napja vettek őrizetbe Izraelben. A nyomozás során olyan fényképeket és videofelvételeket is találtak, amelyeken a csoport tagjai megörökítették támadásaikat zsidók, homoszexuálisok, ázsiai vendégmunkások ellen. A tizenéves fiatalok vezetője azonban tagadja a vádakat. Az újnáci csoport létezésének híre valósággal sokkolta az izraelieket.
Vágólapra másolva!

Izraelben kedden vádat emeltek a két napja őrizetbe vett újnáci fiatalok ellen. A volt Szovjetunió területéről bevándorolt, 16 és 19 év közötti fiatalokat többek között engedély nélküli fegyvertartással, összeesküvéssel és rasszista anyagok terjesztésével vádolják. A csoport vallásos zsidókat támadott meg, és zsinagógákat mázolt be horogkeresztekkel Izrael középső részén.

Az izraeli állampolgársággal rendelkező fiatalokból álló csoport fényképeken és videofelvételeken megörökített, előre eltervezett támadások sorozatát követte el ázsiai vendégmunkások, kábítószer-élvezők, homoszexuálisok, punkok és kipát viselő vallásos zsidók ellen. Az izraeli neonáci sejt kapcsolatban állt más újfasiszta szervezetekkel, főként Oroszországban, de a házkutatások során előkerült egy német nyelvű videofelvétel is az Egyesült Államokban működő neonácikról. Simson Veisz, a csoport állítólagos vezetőjének ügyvédje kijelentette, hogy védence tagadja a vádakat.

Az újnáci csoport felszámolásáról szóló hírek sokkolták a közvéleményt Izraelben, amely csaknem hatvan éve az üldözött zsidók menedékeként alakult meg a náci holokauszt nyomán. Az ügy heves vitát robbantott ki arról, nem kellene-e szigorítani a bevándorlási szabályokon, illetve az állam vallott-e kudarcot a bevándorlók helytelen beolvasztásával. Egy rendőrségi szóvivő szerint a nyolc személy azért kapott izraeli állampolgárságot, mert legalább egyik nagyszülője zsidó volt, de mivel édesanyjuk nem az, vallási szempontból egyikük sem számít zsidónak.

Ehud Olmert izraeli kormányfő hangoztatta, hogy a támadások elszigetelt jellegűek voltak, egyben felszólította a lakosságot, ne tegyenek szemrehányást a bevándorlóknak vagy az orosz ajkú közösség tagjainak. Az egykori Szovjetunió területéről közel egymillióan vándoroltak be Izraelbe a kommunizmus 1990-es bukása óta, s közülük sokat a vallási hatóságok nem tekintenek zsidónak.