Izraeli gépek szíriai célpontokat támadtak

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi hivatal szerint a múlt héten izraeli harci gépek megsértették Szíria légterét, és támadást hajtottak végre eddig meg nem nevezett célpontok ellen.
Vágólapra másolva!

A névtelenül nyilatkozó informátorok azt nem árulták el, milyen szíriai célpontok ellen irányultak a csütörtöki támadások. Az AFP hírügynökség információi szerint Izrael a támadásokat figyelmeztetésnek szánta, hogy ezzel jelezze, nem fogja szó nélkül hagyni a Hezbollah újrafelfegyverzését.

Damaszkusz bejelentette, hogy tűz alá vették az Észak-Szíriába behatoló harci gépeket. Izrael egyelőre nem kommentálta a híreket.

Növekszik a feszültség

Egyes jelentések tudni vélik, hogy az izraeli támadások célpontja a Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmány volt, amelyet Szírián keresztül Libanonba tartott.

Damaszkusz ellenséges cselekedetnek minősítette az izraeli harci gépek múlt heti akcióját, ezért az ENSZ-ben panaszt emelt Izrael ellen. Szíriai katonai szóvivő szerint a légvédelem meghátrálásra kényszerítette a behatolókat, anélkül, hogy azok pusztítást okozhattak volna - számol be a BBC.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy az izraeli gépek közel a török-szíriai határhoz hajtották végre támadásukat. Izrael és Szíria gyakorlatilag még mindig hadban áll, és a feszültség egyre nő az utóbbi időben.

Izrael a múlt nyáron 34 napos háborút folytatott a Libanonban székelő Palesztinai Felszabadítási Hadsereggel.