Most az örményekbe akadt Basescu nyelve

Vágólapra másolva!
A májusi cigányozás után most egy örményekre tett megjegyzése miatt kerül a román államfő az antidiszkriminációs hatóságok elé. Traian Basescu újabb figyelmeztetésben részesülhet, de akár pénzbírságot is kiszabhatnak rá.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu román elnökön egy kisebb pajzsmirigy-műtétet hajtottak végre, és a beavatkozás során nem merült fel semmilyen komplikáció. Bonyodalmak akkor adódtak csak, amikor az elnök elhagyta a kórházat, és újságírók, illetve a kórház alkalmazottai előtt köszönetet mondott a sebésznek. "Végre látni egy jó örményt, egy hozzáértő örményt" - fogalmazott Basescu.

Bár egy örmény származású román parlamenti képviselő, Varujuan Pambuccian a BBC-nek azt mondta, hogy nem tartja túl komolynak az elszólást, a kisebbség vezetői tárgyalni fognak az esetről szerdán. Egy újság azonban megkereste az antidiszkriminációs hatóságot, amely megerősítette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Basescut májusban már figyelmeztette a hatóság egy incidens miatt. Az elnökhöz egy bevásárlóközpont parkolójában odament egy riporter, aki mobiltelefonjával akart felvételt készíteni róla. Basescu elvette tőle a készüléket, amely azonban még be volt kapcsolva, így rögzítette, amint az elnök az újságírót koszos cigánynak nevezte.

Ha a hatóság az örményes megjegyzést is diszkriminatívnak nyilvánítja, akkor Basescu újabb figyelmeztetésben részesül, de akár meg is bírságolhatják - írta a BBC romániai tudósítója.