Felrobbantották Bush egyik iraki szövetségesét

Vágólapra másolva!
Robbantásos merénylettel meggyilkolták Irakban a szunniták egyik fontos törzsi vezetőjét, aki szembeszállt az al-Kaida hálózattal - számolt be csütörtökön az iraki állami televízió. A sejk Bush elnökkel is találkozott nemrég, megölése csapást jelenthet a felkelők elleni harcban.
Vágólapra másolva!

Abdul Szattar Abu Risa sejkkel a Ramádiban lévő otthona közelében végzett az út szélén elrejtett pokolgép. A merényletben meghalt Abu Risa két testőre is. Azt, hogy fontos politikus volt, jelezte az, hogy a múlt héten George Bush amerikai elnök is találkozott vele iraki látogatása során.

Az Al-Anbári Megmentési Tanács nevű törzsi szövetség élén állt, amely a lázadó tartományban felvette a harcot az al-Kaidával, és támogatja az iraki kormányt. A BBC bagdadi tudósítója szerint azonban a merénylet komoly csapást jelenthet Anbar tartományban az al-Kaida elleni harcban.

Éppen ezért az al-Kaidát gyanúsítják a szunnita ramadán első napján elkövetett merénylettel, annak ellenére, hogy egyelőre senki sem vállalta az akciót. Nem kizárt ugyanakkor, hogy Abu Risa a szövetségen belüli törzsi vezetők közti ellentéteknek esett áldozatul, mert az elmúlt hónapokban többen is elégedetlenek voltak az ő vezetésével.

Közben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy őrizetbe vették az iraki hadsereg egyik zászlóaljparancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy az amerikai erők elleni támadásokra adott parancsot síita milíciáknak. A parancsnoknak, akinek sem nevét, sem rangját nem közölték, azt is felróják, hogy a katonák között toborzott tagokat a Muktada asz-Szadr síita vallási vezető milíciájával, a Mahdi Hadseregével szoros kapcsolatban lévő Bahaa al-Aradzsi fegyveres osztagok részére.