Irán együttműködést ígér az ENSZ-nek

2007.09.13. 20:25

Irán együtt kíván működni a nukleáris ügyekben illetékes nemzetközi szervezetekkel - mondta az iráni belügyminiszter pekingi látogatása során csütörtökön. Előzőleg az iráni államfő még arra figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ne avatkozzon bele az ország nukleáris tevékenységébe.

"Irán fokozni kívánja együttműködését az illetékes nemzetközi szervezetekkel, üdvözöljük nukleáris tevékenységünk teljes körű ellenőrzését" - idézte az Új Kína állami hírügynökség a pekingi tárgyalásaira érkező Musztafa Pur-Mohammadi belügyminisztert. A politikus az iráni államfő küldötteként értekezett Pekingbe kétnapos látogatásra, nukleáris tárgyú egyeztetésekre.

"Jogszerűen fogjuk végezni nukleáris tevékenységünket, igazodva egy sor nemzetközi jogszabályhoz és rendelkezéshez - mondta a miniszter. - Hasznosnak találjuk ezt Iránra nézve, ahogy a nemzetközi közösséggel való együttműködést is."

Előző nap az iráni államfő arra figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ne avatkozzon bele az ország nukleáris tevékenységébe. Szintén szerdán Iránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) delegált képviselője azt hangoztatta, hogy ha "kívülről" beavatkoznak a tisztázási folyamatba - ezzel a BT esetleges újbóli bevonására célzott -, az akár a végét is jelentheti a megállapodásnak, amelyet a NAÜ-vel kötött az atomprogrammal kapcsolatos, még függőben lévő kérdések megválaszolásának menetrendjéről.

Az egyezmény nem érinti azt a kérdéskört, hogy Teherán bővíti urándúsító tevékenységét. Az Egyesült Államok és nyugat-európai szövetségesei úgy vélik, a munkaterv eltereli a figyelmet az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni urándúsítás felfüggesztésére, valamint arra vonatkozó követelésétől, hogy Teherán tegyen lehetővé szélesebb körű ellenőrzéseket, amelyek eloszlathatnák az atomprogramja békés jellegét övező kételyeket.

Az amerikai és nyugat-európai fenntartások ellenére Kína üdvözölte csütörtökön a NAÜ munkatervét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK