A román ortodox egyház papjai ügynökmúltját vizsgálja

Vágólapra másolva!
A "kommunista üldöztetés idején" papjai által folytatott tevékenységét fogja vizsgálni román ortodox egyház (BOR) - jelentette be Constantin Stoica, a román pátriárkai hivatal szóvivője. Ennek azért látják szükségét, mert a Securitate irattárában papokat terhelő dokumentumok bukkantak fel.
Vágólapra másolva!

A belső vizsgálatra a szóvivő szerint azért van szükség, mert az egyház szerint a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) súlyos törvénysértéseket követett el a BOR főpapjainak múltjával kapcsolatos vizsgálatok során.

A CNSAS már döntést is hozott az egyik főpap ügyében. E szerint Andrei Andreicut gyulafehérvári érsek együttműködött a Ceausescu-rendszer egykori titkosszolgálatával. További nyolc ortodox főpap aktáját is vizsgálják, őket is be kívánja idézni a CNSAS.

Az átvilágító bizottság Teoctist pátriárka csaknem másfél hónappal ezelőtti halála után kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az ortodox egyházi vezetők esetleges "szekus" múltját. Az érintettek beidézését azonban az új pátriárka megválasztása utánra halasztotta.

Két nappal ezelőtt megválasztották a BOR élére Danielt, Moldva és Bukovina metropolitáját, utána a CNSAS rögtön beidézte Andrei Andreicut gyulafehérvári érseket, akiről megállapították, hogy együttműködött a Ceausescu-rendszer titkosszolgálatával.

Andreicut, aki a Securitate áldozatának tartja magát, bejelentette: megfellebbezi a döntést.

A testület vezetősége korábban nyilvánosságra hozta, hogy Nicolae Corneanu bánsági metropolita is együttműködött a volt kommunista titkosszolgálattal.

Mircea Dinescu, a CNSAS tagja a sajtónak elmondta, hogy a szerdán megválasztott Daniel pátriárka neve nem szerepel a vizsgáltak listáján. A testület ennek ellenére az ő meghallgatását is tervezi, mivel egyike annak a 16 személynek, akiknek dossziéit 1989. december 23-án (Ceausescu bukásának napján) elégették.