Meghatottan jön Magyarországra Sarkozy

Vágólapra másolva!
Magyarországnak a régióban játszott kiemelt szerepéről és a látogatásával járó meghatottságáról is beszélt Nicolas Sarkozy a Népszabadságnak adott interjúban. A francia köztársasági elnök pénteken főként európai uniós témákról tárgyal a magyar politikai vezetőkkel.
Vágólapra másolva!

"Képzelhetik, hogy mély meghatottsággal érkezem ma államfőként Magyarországra" - mondta a Népszabadságnak adott interjújában a francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy.

A magyar származású elnök pénteki, hétórás budapesti tartózkodása alatt tárgyal Sólyom László államfővel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Találkozik Szili Katalin házelnökkel, Demszky Gábor főpolgármesterrel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is. Sarkozy beszédet mond az Országházban, amelyben minisztériumi források szerint Európának üzen majd.

A francia államfő szerint Magyarországnak elsőrendű szerep jut az európai színtéren - derül ki a Népszabadság pénteki számában olvasható interjúból. Sarkozy úgy fogalmazott: a tény, hogy Budapest az első olyan főváros, amelyet meglátogat a francia EU-elnökséget előkészítő útjai során, "jól szemlélteti azt a fontosságot", amelyet Magyarországnak tulajdonít.

A pénteki kétoldalú tárgyalásokon a felek áttekintik a két ország együttműködését az Európai Unióban, beszélnek az EU jövőjéről és az integráció elmélyítéséről. A két országban zajló reformokról is egyeztet majd Gyurcsány Ferenc és Nicolas Sarkozy.