Nyilvánosan hadgyakorlatozott a Hamász

Vágólapra másolva!
A Gázai övezetet uraló Hamász több száz biztonsági embere tartott a hétvégén hadgyakorlatot, mint mondták azért, hogy felkészüljenek egy esetleges izraeli behatolásra. Közben Izrael bejelentette: fontolgatja, hogy milyen módon torolja meg az ellene indított rakétatámadásokat, amelyek a héten sok embert megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal tartottak kiterjedt hadgyakorlatot a Hamász emberei azóta, hogy júniusban kezükbe vették a Gázai övezet fölötti ellenőrzést, egyben első ízben gyakorlatoztak a sajtó képviselői előtt. Illetékeseik szerint Izrael lehetséges gázai behatolásának esetére készülnek fel. Azt állítják, most jobban fel van fegyverezve, mint a korábbi izraeli behatolásokkor, mert a Fatahhal vívott júniusi harcok során jelentős fegyverzsákmányra tettek szert.

A héten több palesztin támadás érte a Gázai övezetből az országot, kedden hatvankilenc izraeli katona sebesült meg, amikor egy katonai támaszpontra, a sátrak közé csapódott egy rakéta. Cipi Livni izraeli külügyminiszter szombaton a hadsereg rádiójában azt hangoztatta, hogy a kormány a megtorlás több lehetséges formáján gondolkozik, s hogy nem csak a katonai hadművelet lehetséges. Ezzel alighanem arra utalt, hogy Izrael a Hamász rakétáinak megfékezésére leállítaná az áram-, az üzemanyag-, illetve a vízellátást a palesztin területen.