Amerika a szegénységtől, Európa a felmelegedéstől retteg

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak általában jobban félnek a globális jelenségektől, mint az európaiak - derül ki egy, a Süddeutsche Zeitung által ismertetett felmérésből. A nyolc világméretű fenyegetés közül hattól jobban tartanak az Egyesült Államokban, míg az öreg kontinensen csak a globális felmelegedés kelt nagyobb aggodalmat.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak számára az energiafüggőség a legnagyobb mumus: a felmérés szerint a megkérdezettek 88 százaléka komoly fenyegetésként értékelte. Európában ugyan nem tartanak annyira ettől, de 78 százalék itt is aggódik az energiaellátás miatt. Az USA polgárainak másik nagy félelme egy súlyos gazdasági visszaesés: a felmérés szerint 80 százalékuk komolyan fél tőle. Az európaiak e téren sokkal optimistábbak: csak 65 százalékuk tart a recessziótól.

A nemzetközi terrorizmus az amerikaiak 74 százalékában kelt félelmet, Európában pedig a megkérdezettek 66 százaléka tart tőle. Ha azonban a kérdés az iszlám fundamentalizmusra vonatkozott, csak az amerikaiak 59, az európaiak 54 százaléka válaszolta azt, hogy fenyegetőnek érzi a jelenséget.

Az a lehetőség, hogy Irán atomhatalom lehet, az amerikaiak 72 százaléka számára aggályos, az európaiaknak csak 59 százaléka tart a perzsa állam atomprogramjától. Az USA-ban a felmérés szerint a bevándorlóktól és menekültektől is jobban félnek: az amerikaiak 71, az európaiak 63 százaléka aggódik e miatt. Új fertőző betegségek megjelenésétől egyformán félnek az Atlanti óceán mindkét partján: 57 százalék tart egy világjárványtól.

Az egyetlen dolog, amitől az európaiak jobban félnek, mint az amerikaiak, az a globális felmelegedés. A klímaváltozás hatásait az Egyesült Államokban megkérdezettek 70 százaléka tartja veszélyesnek, míg Európában ez az arány 85 százalékos.