Százmilliós károkat okoznak a tevemérgezők

Vágólapra másolva!
Legalább ötezer teve pusztult el rejtélyes körülmények között az elmúlt hetekben Szaúd-Arábiában. Egy laboratóriumi vizsgálat szerint lehetséges, hogy mérgezés okozza a tömeges tevehalált. A tenyésztők eurómilliókban számolják a veszteséget.
Vágólapra másolva!

A szaúdi lapok már hosszabb ideje hasonló képeket közölnek: mindegyiken halott tevék láthatók. A hatóságok először kétezer elpusztult állatról beszéltek, majd további ötszázról, a sajtó pedig ötezerről, írja a Die Welt című német lap online változata. A helyzet egyelőre semmi jóval nem kecsegtet: állítólag több ezer beteg teve sínylődik az országban.

Ez katasztrófának számít abban az országban, ahol a tevék nagy tiszteletnek örvendenek és komoly értéket képviselnek. A sivatagi királyságban 2005-ös adatok szerint csaknem 900 ezer teve volt, egyes példányokért egymillió rialt, vagyis mintegy 50 millió forintot is elkértek.

A hatóságok egy francia laboratóriumot kértek fel, hogy vizsgálja meg több elpusztult állat tetemét. Az első eredmények szerint a tevéknek adott korpa mérges gombát tartalmazott, és ez okozta az állatok pusztulását. A szaúdi király tevénként több mint egymillió forintnak megfelelő összeget kínált kártérítésként, azonban a tenyésztők egyelőre keveslik az összeget.