Náci kifejezést használt prédikációjában a kölni érsek

Vágólapra másolva!
A Németországi Zsidók Központi Tanácsa állásfoglalást követel a katolikus egyháztól Joachim Meisner bíboros, kölni érsek egy prédikációja ügyében, amelyben az egyházi vezető az "elfajzott kultúra" kifejezést használta.
Vágólapra másolva!

A nemzetiszocialisták használták ezt a kifejezést a zsidó művészetre - mutatott rá Charlotte Knobloch, a tanács elnöke hétfőn duisburgi nyilatkozatában. Hozzátette: fennáll a veszély, hogy Meisner szóhasználata nyomán szélsőjobboldali fiatalok felkapják ezt a kifejezést.

A kölni érsek azt fejtegette múlt pénteki prédikációjában, hogy "elfajzik a kultúra", ha elválasztják a vallásos hittől. Szóhasználata viharos felháborodást váltott ki Németországban.

A német katolikus püspöki konferencia egyelőre nem kívánta kommentálni sem Meisner prédikációját, sem az általa kiváltott felzúdulást. A testület médiakapcsolatokért felelős tagja, Gebhard Fürst rottenburgi püspök elhatárolódott hétfőn a Meisner által használt kifejezéstől, de hangsúlyozta: a bíboros a személyes véleményét fogalmazta meg, nem a püspöki konferencia nevében szólt.

A kölni érsek hétfőn, szóvivője útján, jelezte, hogy a bírálatözön ellenére sem kívánja visszavonni a kárhoztatott kifejezést.