Csak pár lépést hátrál Putyin

Vágólapra másolva!
A háttérből mozgatná a szálakat, esetleg 2012-ben és 2016-ban újra elnök lenne - erre tett utalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki 2008 márciusában mond le az államfői posztról. Állítólag nem akarja aláásni utódja helyzetét, de az új elnöknek "ki kell találnia, miként tud vele együtt élni". Az orosz alkotmány csak két egymást követő elnöki ciklust tesz lehetővé, de Oroszország első embere aligha készül csendes visszavonulásra.
Vágólapra másolva!

Befolyásos alakja kíván maradni az orosz politikának távozása után is - jelentette ki hétvégi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz elnök. A 2008 márciusában - nyolc év után - távozó államfő újságírói kérdésre azt sem zárta ki, hogy ismét induljon az államfői posztért 2012-ben vagy 2016-ban.

Többen eddig is azt rebesgették, hogy Putyin távozása után sem vonul vissza, hanem a háttérből igyekszik mozgatni a szálakat, mert az orosz alkotmány értelmében csak két, egymást követő államfői terminust tölthet be ugyanaz az ember. Az orosz sajtó régóta spekulál, hogy Putyin esetleg alkotmánymódosítással változtatna ezen a helyzeten, de az elnök ezt most - sokadszorra - tagadta, mondván, nem akar belekontárkodni a demokráciába.

"Nem áll szándékomban lenullázni mindent, amit eddig tettem" - mondta Putyin, ugyanakkor világossá tette, hogy nem kíván visszavonulni a közéletből. "Remélem, lesz elég erőm ehhez, de biztosan vágyom erre. Bármilyen jövőbeni elnöknek számolnia kell ezzel, és ki kell találnia, miként tudunk együtt létezni" - tette hozzá, ami az eddigi legerősebb utalása volt arra, hogy továbbra is jelentős befolyást kíván gyakorolni a politikai életre.

Putyin ugyanakkor azt mondta, még nem döntötte el, miként képzeli el az elnökség utáni időszakot. Mindenesetre úgy fogalmazott, hogy nem akarja gyengíteni az új elnök pozícióját. Fő aggályának nevezte, hogy Oroszország stabil maradjon és "ne térjen le jelenlegi pályájáról". Brit lapok elemzőkre hivatkozva azonban azt írták, hogy Putyin várhatóan gyenge, irányítható elnököt szeretne utódjául.

A megfigyelők ilyennek tartják a szerdán miniszterelnökké választott, 66 éves, az ismeretlenségből előlépő Viktor Zubkovot is, aki régóta ismeri Putyint, és már elég idős ahhoz, hogy ne tápláljon valódi elnöki ambíciókat. Zubkovot Putyin is lehetséges utódnak nevezte meg, de azt mondta, hogy a verseny nyitott. "legalább öt hiteles személyiséggel" számol.