Nagy egészségügyi ígérettel állt elő Hillary Clinton

Vágólapra másolva!
Nagyszabású egészségügyi reformot hajtana végre megválasztása esetén Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltségéért küzdő szenátor. Azt ígéri, ha megválasztják, mindenkire kiterjedő egészségbiztosítási rendszert vezet be. Bírálói szerint a politikus újra elővette azt a tervet, amellyel 1994-ben First Ladyként már csúfos kudarcot vallott.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnöki posztra pályázó Hillary Clinton hétfőn bejelentette: megválasztása esetén átfogó, mindenkire kiterjedő egészségbiztosítási rendszert vezetne be az Egyesült Államokban. A Demokrata Párt biztos előnnyel vezető elnökjelölt-aspiránsa Iowa állambeli kampánykörútján azt mondta: egy olyan rendszert teremtene meg, amelyben a jelenleg biztosítás nélküli 47 millió amerikai is biztonságba kerülne.

A New York-i szenátor 13 évvel ezelőtt, férje, Bill Clinton elnöksége idején, First Ladyként hasonló kezdeményezéssel állt elő, de terve elbukott. Most egy olyan megoldást javasol, amelynek keretében szerep jutna a magánbiztosítóknak is, és az állampolgárok több lehetőség közül választhatnának. A legszegényebb rétegek adóhitelben részesülnének, kiterjesztenék a szociálisan hátrányos helyzetűek egészségügyi programját, a Medicaidet és a gyermekbiztosítási programot.

"Hiszem, hogy minden férfinak, nőnek és gyereknek minőségi, elérhető egészségügyi ellátás jár" - mondta a szenátor, aki szerint az átfogó biztosítási rendszert 110 milliárd dollárból lehetne megvalósítani. Közölte, hogy tanult 1994-es javaslatának kudarcából. Akkori terveit a bírálók nagyon bürokratikusnak és túlszabályozottnak bélyegezték. Most kijelentette: ez nem a kormány programja lesz, nem lesz bürokrácia, több személyes választási lehetőség nyílna, és az árakat a verseny alacsonyan tartaná.

A republikánus ellenfelek máris bírálták Clinton tervét, azt állítva, hogy az a már korábban megbukott elképzelés megismétlése. Több demokrata vetélytárs is úgy látja, hogy a szenátor nem tanult egykori hibájából. A demokrata John Edwards volt észak-karolinai szenátor például úgy hirdeti saját egészségügyi reformtervét, hogy törvényjavaslatát már elnöksége első napján beterjesztené és ha a törvényhozás fél év alatt nem tudna megegyezni a programról, akkor a kongresszus tagjait az elnökkel együtt megfosztanák egészségbiztosításától.