Washington diplomáciai megoldást keres Irán ügyében

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok diplomáciai megoldást keres Irán ügyében - szögezte le a Fehér Ház kedden. Dana Perino szóvivő Bernard Kouchner hétvégi szavaira reagálva mondta ezt. A francia külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy nincs lehetőség diplomáciai megoldásra, a legrosszabbra, a háborúra kell felkészülni.
Vágólapra másolva!

"Úgy véljük, hogy létezik diplomáciai megoldás" - mondta a Fehér Ház szóvivője az iráni válságot illetően. A francia külügyminiszter egy interjúban kijelentette: az iráni nukleáris válság "kikényszeríti, hogy felkészüljünk a legrosszabbra, a háborúra is".

A szóvivő elmondta: Washington együttműködik Franciaországgal és az Európai Unió más tagjaival, hogy nyomást gyakoroljanak Iránra nukleáris törekvéseinek feladása érdekében.

A kérdésre, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és francia partnere megvitatják-e egy közös Irán-ellenes katonai akció lehetőségét, Sean McCormack külügyi szóvivő így válaszolt: "Várakozásaim szerint a megbeszélések kizárólag a diplomáciai együttműködést fogják érinteni."

A keddi fehér házi nyilatkozatok súlyát gyengítik, hogy Robert Gates védelmi miniszter vasárnap, szinte a Kouchner-nyilatkozattal egy időben kijelentette: "minden lehetőség nyitott" Iránnal kapcsolatban.

A Fox News néhány napja pedig a Bush-adminisztráció névtelenségbe burkolózó vezető tisztviselőire hivatkozva arról tudósított, hogy az Egyesült Államok Irán elleni katonai csapást készít elő. Miután Németország a közelmúltban úgy döntött, hogy nem támogat semmilyen újabb büntetőintézkedést Teherán ellen, a Bush-kormánynak a hírtelevízió szerint "nem marad más választása, mint előkészíteni a katonai támadás szóba jöhető forgatókönyveit az iszlám rezsim ellen".