A NATO kézben tartja a koszovói helyzetet

Vágólapra másolva!
A NATO minden helyzetre felkészült Koszovóban - hangoztatta a szövetség szóvivője szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután még mindig a levegőben lóg a főleg albánok lakta tartomány státusa.
Vágólapra másolva!

Szerbiában és a hozzá tartozó Koszovóban, valamint a nemzetközi közösségben még folyik a megoldás keresés a zömmel albánok lakta tartomány végső státusáról. A helyiek a függetlenség, a szerbek a Szerbiához tartozás mellett kardosodnak, az egyelőre jóváhagyásra váró ENSZ-terv egyfajta ellenőrzött függetlenséget javasol.

A NATO-t mindazonáltal semmilyen helyzet nem érheti váratlanul, megfelelő erők, tervek és szükség esetén tartalékok is rendelkezésére állnak - szögezte le James Appathurai szóvivő.

A szövetség a nyolc évvel ezelőtti hadművelet óta lényegében folyamatosan jelentős erőt állomásoztat a tartományban. A NATO vezetése alatt álló, jelenleg mintegy 16 ezer főnyi nemzetközi erő (KFOR) már korábban jelezte: felkészült arra, hogy fokozódhat a nyugtalanság a lakosság körében, így a közelmúltban megerősítették az őrjáratokat, és ellenőrizték a vészhelyzetekre kidolgozott terveket.

Szerbia szerint megingathatja a térség stabilitását, ha Koszovó kikiáltja függetlenségét - Boris Tadic elnök egy szerdai nyilatkozatban még azt sem zárta ki, hogy ez háborúhoz vezethet.

Nyugati elemzők jelentős része szerint viszont a stabilitást hosszú távon éppen az szolgálná jobban, ha az albán többségű Koszovó a lehető legkevésbé függne a szerb kormányzattól.