Berlin kárpótlást fizet a zsidó kényszermunkásoknak

Vágólapra másolva!
Szíria-ellenes libanoni parlamenti képviselőt és további öt embert ölt meg szerdán egy autóba rejtett pokolgép Bejrút egyik keresztények lakta keleti elővárosában.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint az intézkedés mintegy 50 ezer embert érint, akik kárigényüket azonnal benyújthatják a rendezetlen vagyonjogi kérdések bonni hivatalához (BADV). A német kormány gyors és bürokráciamentes megoldást szeretne biztosítani - mondta Ulrich Wilhelm.

A gettókban végzett kényszermunkáért járó egyszeri kárpótlás nem függ azoktól a korábbi kárpótlásoktól, amelyeket az áldozatoknak esetleg már kifizettek az abból származó szenvedésekért, hogy gettóba kényszerítették őket.

Júniusban a náci hadiipar rabszolga- és kényszermunkás áldozatainak kárpótlásával megbízott német alapítvány bejelentette, hogy befejezte tevékenységét, miután csaknem 4,4 milliárd eurót folyósított közel 1,7 millió túlélő áldozatnak és örököseiknek több mint száz országban.

A mostani egyszeri kifizetésre azok jogosultak, akiket "a (Harmadik) Birodalom által ellenőrzött területeken arra kényszerítettek, hogy gettókban éljenek, és ott dolgozzanak, de a kényszermunkáért nem vehettek fel kárpótlást" - pontosított a szóvivő, arra utalva, hogy nem estek az előző kárpótlási program hatálya alá.

A berlini pénzügyminisztérium szerint azokról az áldozatokról van szó, akiknek a tevékenységét rosszul határozták meg, s ezért esetükben nem teljesültek mindazok a feltételek, amelyek alapján nyugdíjért folyamodhattak volna Németországban.