Megfúrták a magyaroktatást egy csángó faluban

Vágólapra másolva!
A korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz magyar nyelvű oktatás egy romániai csángó faluban. Az erdélyi Krónika című lap úgy tudja, hogy a helyi polgármester 39 magyar szülőt rávett arra, vonják vissza a magyar nyelvű oktatással kapcsolatos kérvényüket. A polgármester ezt tagadta, azt viszont elismerte, hogy nem támogatja az iskolai magyarórákat.
Vágólapra másolva!

Nem indulhat meg a hivatalos magyar nyelvű oktatás a romániai Bákó megyei csángó faluban, Gajdáron (Coman) - írta szerdai számában az erdélyi Krónika.

Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) oktatási felelőse a lapnak elmondta: a helyi polgármester és a helyi iskola koordinálásával megbízott pedagógus a napokban felkereste a magyaroktatást igénylő 42 családot. A lap szerint a polgármester fenyegetőzésekkel és csúsztatásokkal elérte, hogy 39 szülő visszavonja a korábban benyújtott kérvényét.

A kolozsvári Szabadság című lap úgy értesült: a szülőket azzal fenyegették meg, hogy nem kaphatják meg a gyerekeknek járó román állami segélyt, és elveszíthetik a magyar állam által nyújtott oktatási-nevelési támogatást is, mert az csak annak jár, aki csupán iskolán kívül tanul magyarul.

Vasile Dumitru, a közigazgatásilag Gajdárt is magában foglaló Sanduleni polgármestere a Krónikának tagadta, hogy személyesen kereste volna fel a csángó szülőket. Azt azonban elismerte: a tanévnyitón kifejtette, nem támogatja az iskolai magyarórákat. Hozzátette: ha a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége magyar nyelvre kívánja oktatni a gyerekeket, vásároljon ingatlant erre a célra, az iskoláknak ugyanis erre nincs szabad helyiségük.

Így magyarórák nélkül kezdődött meg a tanév a gajdári általános iskolában, annak ellenére, hogy a Bákó megyei tanfelügyelőség nemrég hagyta jóvá egy magyartanárnő kinevezését, heti hat órában állapítva meg a kötelező óraszámot.

Csángóföldön jelenleg 15 településen hivatalosan, három faluban pedig iskolán kívül folyik a magyaroktatás közel 1600 diák számára, 32 tanár felügyeletével.