A német miniszter mégis lelövetné az eltérített utasszállítókat

Vágólapra másolva!
Heves vitához és kisebbfajta zendüléshez vezetett a hadseregen belül Josef Jung német védelmi miniszter javaslata, miszerint mégis le lehetne lőni az eltérített utasszállító repülőgépeket. A német alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette az ezt engedélyező törvényt, de Jung szerint mégis szükség van erre, különben - állítja pártjának szakértője - a terroristák 70 ezres stadionokba repülhetnek. Jungot lemondásra szólították fel.
Vágólapra másolva!

Ismét heves vita robbant ki Németországban arról, hogy engedélyezhető legyen-e az eltérített utasszállító repülőgépek lelövése, miután a kereszténydemokrata Josef Jung védelmi miniszter jelezte, kész erre, hogy nagyobb katasztrófákat megelőzzön - írja a The Guardian. "Nagy veszély vagy a szabad és demokratikus rend védelme érdekében lehetséges lenne lelőni egy repülőgépet" - mondta Jung. A védelmi miniszter ehhez olyan vadászpilótákat választana, akik "100 százalékban készek végrehajtani a feladatot".

Ez a javaslat azonban ellentétes a német alkotmánybíróság tavalyi határozatával, amelyben megsemmisítette az ezt engedélyező törvényt. A kormány új jogszabályt akar, de a nagykoalíciót megosztja a kérdés, ugyanis a német közvélemény 70 százaléka ellenzi a lelövés engedélyezését. Jung javaslatára a hadseregben néhányan zendüléssel fenyegetőztek abban az esetben, ha ilyen parancsot kapnának.

Zendülnének

"Bárki, aki lelőne egy repülőgépet, azonnal bíróság előtt találná magát emberölés vádjával" - mondta Bernhard Gertz, a fegyveres erők szövetségének tagja, aki arra szólította fel a vadászpilótákat, hogy ne teljesítsék az erre vonatkozó esetleges parancsokat. Paul Schafer, a Baloldali Párt tagja azzal vádolta Jungot, hogy "életek fontossága között akar különbséget tenni". A Kereszténydemokrata Unió (CDU) védelmi szakértője, Jürgen Herrmann azonban Junggal egyetértve azt mondta, hogy "nem nézhetjük tétlenül, amint egy utasszállító repülőgépet vezetnek egy 70 ezer fős, teli stadionba".

A vita már a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta tart. Más országok már konkrét stratégiát dolgoztak ki: Nagy-Britanniában a miniszterelnöknek kell jóváhagynia egy utasszállító lelövését, míg Franciaországban a pilóták kormányzati jóváhagyás nélküli parancsra is reagálhatnak. Németországban azonban még mindig nem sikerült kiötölni, hogy mi történjen egy ilyen helyzetben - írja a The Guardian.

A kérdés azt követően került ismét a napirendre, hogy szeptember 4-én három, állítólagos iszlám szélsőségest tartóztattak le, amiért a gyanú szerint autós bombamerényletet terveztek németországi amerikai katonai bázisok ellen. Sok német úgy érzi, hogy a terrorizmus kézzelfogható közelségbe került és ezért szükség van részletesebb terror elleni törvényekre. Brigitte Zypries igazságügyi miniszter például 10 éves börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik kiképzőtábort kerestek fel azzal a céllal, hogy terrortámadásra készüljenek fel. Szintén tervezik, hogy a rendőrség könnyebben ellenőrizhesse az internethasználókat.