Ahmadinezsád nem koszorúzhat a Ground Zerónál

Vágólapra másolva!
Az Amerikába készülő iráni elnököknek "biztonsági okokból" nem engedélyezték, hogy meglátogassa a lerombolt New York-i ikertornyok emlékművét. Rudy Giuliani sértőnek nevezete Ahmadinezsád ez irányú szándékát.
Vágólapra másolva!

A New York-i hatóságok szerdán elutasították Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kérését, aki a jövő heti látogatása alatt koszorút szeretett volna elhelyezni a "Ground Zerónál", a 2001. szeptember 11. terrorcselekmények színhelyén - közölte Paul Browne rendőrségi szóvivő. A döntést biztonsági okokból hozták a rendőrség, a titkosszolgálatok és a kikötői hatóságok képviselőinek értekezletén.

A helyszínen építkezés folyik, ezért zárva van a látogatók előtt - közölték a hatóságok. Rudy Giuliani republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki a szeptember 11-i merényletek idején New York polgármestere volt, sértőnek nevezte, hogy az iráni elnök "a Ground Zerónál, a valamennyi amerikai számára szent helynél kíván turistáskodni".

"Ez az ember megfenyegette Amerikát és Izraelt, menedéket ad bin Laden fiainak és más al-Kaida vezetőinek, fegyvert szállít az iraki lázadóknak és atomfegyvert fejleszt ki" -jelentette ki Giuliani a CNN hírtelevízióban.

Ahmadinezsád vasárnap érkezik New Yorkba, ahol kedden, néhány órával George Bush amerikai elnök után beszédet mond az ENSZ-közgyűlésben.