Moszkva szerint bizonyítéka van, hogy orosz a sarkvidék

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány azt mondja: bizonyítékuk van, hogy az Északi-sark körüli Arktikus-óceán tengerfeneke Oroszország kontinentális talapzatához tartozik - jelentette a BBC. Az orosz Természeti Erőforrások Minisztériuma szerint a talajminták azt bizonyítják, hogy a tengerfenék a Lomonoszov-hátsághoz tartozik. Moszkva több expedíciót indított már ennek igazolására, augusztusban még az orosz zászlót is kitűzték a tengerfenékre az Északi-sark alatt. Az USA, Kanada és Dánia dühösen reagált Moszkva, szerintük agresszív nyomulására.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány azt állítja az Északi-sarkot borító, Arktikus-óceán alján vett talajminták bizonyítják, hogy a tengerfenék a Lomonoszov-hátsághoz tartozik, és így Oroszország kontinentális talapzatának része - jelentette a BBC. Ez azt jelentené, hogy az óceáni talapzat, a feltételezése szerint gazdag olaj-, és földgázkészlete Moszkva fennhatósága alá kerülne.

Oroszország - az Északi-sarkkal szintén határos Egyesült Államok, Kanada és Dánia rosszallása ellenére - már több expedíciót is szervezett ennek vizsgálatára, ugyanis egy ENSZ egyezmény szerint az óceáni tengerfenékre benyújtott területi igényhez bizonyítékot kell csatolni, hogy az a kontinentális talapzat része.

Viktor Poszjolov orosz tengerkutató a TASSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a bizonyítékok alapján Oroszország 1,2 millió négyzetkilométer tengerfenékre tarthat igényt. Ez szerinte 10 ezer milliárd tonna hagyományos üzemanyag előállítására elegendő nyersanyagot tartalmazhat. A Kreml - szándékainak nyomatékosítására - bejelentette, hogy négy stratégiai bombázója gyakorlórepüléseket hajt végre az Arktikus-, és az Atlanti-óceán fölött.

A rivális országok - USA, Kanada, Dánia - szintén expedíciók küldését jelentették be, és agresszívnak minősítették Moszkva hozzáállását. Az Északi-sarkvidék és az Arktikus-óceán területi és gazdasági jogaiért azt követően robbant ki a vita, hogy a globális felmelegedés miatt olvadó jégtakaró lehetővé tette a korábban elérhetetlen tengerfenék kutatását.