New York vezetése nem kér Ahmadinezsád előadásából

Vágólapra másolva!
New York város vezetése arra kérte az amerikai metropoliszban működő Columbia Egyetemet, hogy vonja vissza a vasárnap Amerikába érkező iráni elnök meghívását, és ne járuljon hozzá ahhoz, hogy Mahmúd Ahmadinezsád a jövő héten beszédet tartson az intézményben. Az iráni elnököt Holokauszt-tagadása miatt tartják nemkívánatosnak New Yorkban, ugyanezért már tavaly is meghiúsult fellépése a neves egyetemen.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Ahmadinezsád gyűlöletbeszédének nincs helye a Columbia Egyetemen - írta a neves felsőoktatási intézménynek címzett levelében a New York-i városi tanács feje, Christine Quinn. A politikus arra kérte az egyetemet, hogy vonja vissza meghívását, amelyben az iráni elnököt egy előadásra invitálja. Leszögezte, hogy a Holokauszt-tagadó iráni elnököt "bárhová meghívni városunkban sértő minden New York-ira nézve".

Ahmadinezsád vasárnap érkezik kétnapos látogatásra az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakára; és hétfőn beszédet kíván mondani az egyetemen. Robert Hornsby, a Columbia szóvivője azt mondta, nem tervezik a meghívás lemondását.

Michael Bloomberg New York-i polgármester közölte: a város rendőrsége az ENSZ minden vendégének szavatolja biztonságát függetlenül nézeteiktől. Magánvéleményét közölve ugyanakkor megjegyezte: "Ez a fickó iszonytató dolgokat mondott, szerintem nem volna helyénvaló meghívni (az egyetemre)".

A Columbia már tavaly is meghívta az iráni elnököt, a programot akkor azonban lemondták biztonsági és szervezési problémákra hivatkozva. A döntésben nyilván szerepet játszott az, hogy egy zsidó aktivista csoport éles hangú támadást intézett az egyetem ellen, utalva arra, hogy Ahmadinezsád mítosznak nevezte a holokausztot és Izrael lerombolására szólított fel.

A Zsidó Védelmi Szervezet nevű csoport csütörtökön a meghívás visszavonását követelte, a Columbiához intézett levelében Irán Hitlerének nevezve Ahmadinezsádot. Lee Bollinger, a Columbia Egyetem elnöke, korábban, amikor bejelentette az iráni elnök meghívását, közölte: Ahmadinezsád beleegyezett abba, hogy Izraelt és a holokausztot érintő kérdésekre válaszol. Bollinger kifejtette: az iráni elnök fellépése része a Columbia azon régi hagyományának, hogy az egyetem bő teret ad az egészséges vitának, különösen a globális jelentőségű témákban.