Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök csütörtökön kijelentette, hogy Franciaország "nem akar háborút" Iránnal, de azzal vádolta meg Teheránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik.

"Irán megpróbál atombombára szert tenni" - mondta Sarkozy a France 2 és a TF1 francia televíziónak adott interjúban. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, de hangsúlyozta: Franciaország nem akar háborút Iránnal.

Nicolas Sarkozy kissé elhatárolódott külügyminisztere, Bernard Kouchner vasárnapi, nagy visszhangot kiváltott kijelentésétől, amely szerint a világnak fel kell készülnie a legrosszabbra, azaz az Iránnal való háborúra. A bírálatok hatására Kouchner finomította álláspontját, mondván, hogy csak az iráni atomprobléma súlyos voltára kívánta felhívni a figyelmet.

A francia elnök, aki várhatóan a jövő héten az ENSZ-közgyűlés keretében vitatja meg más nagyhatalmak vezetőivel a kérdést, hangsúlyozta: ha a jelenlegi szankciók nem elegendőek, erősebb szankciókat akar.

Nicolas Sarkozy megismételte korábbi álláspontját, amely szerint nem hiszi, hogy Törökországnak az Európai Unióban a helye.