Sarkozy nem akar háborút Iránnal

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök csütörtökön kijelentette, hogy Franciaország "nem akar háborút" Iránnal, de azzal vádolta meg Teheránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik.
Vágólapra másolva!

"Irán megpróbál atombombára szert tenni" - mondta Sarkozy a France 2 és a TF1 francia televíziónak adott interjúban. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, de hangsúlyozta: Franciaország nem akar háborút Iránnal.

Nicolas Sarkozy kissé elhatárolódott külügyminisztere, Bernard Kouchner vasárnapi, nagy visszhangot kiváltott kijelentésétől, amely szerint a világnak fel kell készülnie a legrosszabbra, azaz az Iránnal való háborúra. A bírálatok hatására Kouchner finomította álláspontját, mondván, hogy csak az iráni atomprobléma súlyos voltára kívánta felhívni a figyelmet.

A francia elnök, aki várhatóan a jövő héten az ENSZ-közgyűlés keretében vitatja meg más nagyhatalmak vezetőivel a kérdést, hangsúlyozta: ha a jelenlegi szankciók nem elegendőek, erősebb szankciókat akar.

Nicolas Sarkozy megismételte korábbi álláspontját, amely szerint nem hiszi, hogy Törökországnak az Európai Unióban a helye.