Sólyom szerint pofon volt a szlovák válasz

Vágólapra másolva!
"Magyarország elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, egyben visszautasítja a Benes-dekrétumok megerősítéséről szóló szlovák parlamenti határozatot" - mondta Sólyom László köztársasági elnök Keszthelyen, a Visegrádi Négyek államfőinek találkozóján. Ezt azután mondta, hogy a tervezettnél jóval hosszabb, mintegy egyórás megbeszélést folytatott Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnökkel. A szlovák parlament csütörtökön fogadta el a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét kimondó határozatot, ugyanakkor a határozatban elutasították a - magyarokat is sújtó - kollektív bűnösség elvét.
Vágólapra másolva!

Éles hangvételű vita bontakozott ki Magyarország és Szlovákia között a Benes-dekrétumok ügyében. Az 1945-ben kiadott dokumentumok kollektív bűnösséggel vádolták a csehszlovákiai német és magyar kisebbséget, megfosztották őket állampolgárságuktól és ezek alapján került sor a magyar-szlovák lakosságcserére is.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken elfogadhatatlannak és érthetetlennek nevezte és visszautasította, hogy a szlovák parlament csütörtökön a dekrétumok érinthetetlenségéről hozott határozatot. A szlovák parlament határozata azonban egyúttal elutasítja a kollektív bűnösség elvét.

Sólyom a Visegrádi Négyek (V4) keszthelyi csúcstalálkozóján azt mondta, hogy a "pozsonyi parlamenti döntés semmiképpen nem szolgálja a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődését". Sólyom a kérdésről a tervezettnél jóval hosszabb, mintegy egyórás megbeszélést folytatott Ivan Gasparovice szlovák köztársasági elnökkel.

Múlt és jövő

Sólyom László a találkozót követően azt mondta, hogy Gasparoviccsal jövőbe mutató politikát kezdtek el folytatni. Ezért tartottak közös előadásokat először szlovák, majd magyar egyetemen. "Szerettük volna a fiatalokkal megértetni, hogy ne sérelmi politikát folytassunk, azonban ez az aktusa a szlovák parlamentnek keresztülhúzta ezt a jószándékot is" - fogalmazott a köztársasági elnök.

A hosszúra nyúlt megbeszélés ellenére nem közeledtek az álláspontok - közölte az államfő. "Elnök úr azt mondta, hogy foglalkozzunk a jövővel, én azt mondtam, hogy ahhoz, hogy a jövő felé fordulhassunk, tisztázni kell a múltat". Ha a múltról csak sztereotípiák, érzelmek maradnak, akkor biztosan nem lesz megbékélés - fogalmazott.

Nem lesz retorzió

"Nem kaptam választ arra, hogy ha a szlovák parlament meg tudta követni a németeket, miért nem tudta megkövetni a magyarokat?" - tájékoztatott Sólyom László. Hozzáfűzte: "Ez egy váratlan lépés volt, a kapcsolatok felívelő szakaszát, úgy látom, hogy megszakítja". Egy kérdés kapcsán az államfő azt mondta: tárgyalópartnerével tisztázták, szó sincs arról, hogy most bosszúállás és kölcsönös retorzió következne, azonban nem lehet szó nélkül hagyni a szlovák parlamenti határozatot.

Az MTI kérdésére, hogy tapasztalt-e vagy kapott-e konkrét biztatást arra, hogy a későbbiekben tárgyalhatnak a Benes-dekrétumok kérdéséről, Sólyom László közölte: nem, meglátása szerint ugyanis a szlovák álláspont az, hogy nem akarnak a múlttal foglalkozni. Egy másik kérdés kapcsán Sólyom László elmondta: "mi felvetettünk egy megbékélési nyilatkozatot, amire egy pofon volt a válasz".

Ötpárti felháborodás

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szlovák kollégájával, Robert Ficóval pénteken folytatott telefonbeszélgetése során jelezte, hogy a magyar kormány az Európai Unió és a jószomszédi kapcsolatok elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament határozatát.

Az öt magyar parlamenti párt európai parlamenti képviselői - Gál Kinga (Fidesz), Tabajdi Csaba (MSZP), Szent-Iványi István (SZDSZ), Olajos Péter (MDF) és Surján László (KDNP) - pénteken közös nyilatkozatban ítélték el a szlovák parlament döntését.